Uitgeven in eigen beheer? Vermijd deze fouten!

Wil je jouw boek uitgeven in eigen beheer en gaan verkopen via internet? Dan doe je er verstandig aan om niet te wachten tot je klaar bent met schrijven, vóórdat je erover gaat nadenken wat je met de vormgeving wilt (laten) doen. Door slimme keuzes kun je vermijden dat de productie van je boek onnodig duur wordt.

Bij sommige drukkerijen of printing-on-demand-services lijkt het wel luilekkerland en kun je echt alles kiezen wat je maar wilt. Ieder formaat is mogelijk en ook wat soorten uitvoeringen betreft, kun je je lol op: softcover, hardcover, glanzend of mat papier, dik of dun. Soms kun je zelfs papier met appeltaartgeur bestellen. Wees gerust origineel en durf af te wijken van wat ‘gebruikelijk’ is, maar controleer wel ruim van tevoren hoeveel je dat precies gaat kosten.

Een velletje meer of minder

Want hoe gaat dat eigenlijk: een boek maken? Een drukkerij werkt met grote vellen papier waarop meerdere pagina’s tegelijk worden afgedrukt die vervolgens op maat worden gesneden en tot een boek gebundeld. Als het formaat van je boek net twee millimeter te groot is, kunnen er minder pagina’s op 1 vel. Zo kan het drukken van je boek plotseling maar liefst € 2500 duurder uitvallen – zoals een auteur ontdekte, toen ze bij nader inzien toch in eigen beheer wilde uitgeven; haar boek was inmiddels al in het standaardformaat van een bepaalde uitgeverij vormgegeven. En dat bleek dus niet zo’n gunstig formaat te zijn. Natuurlijk valt zoiets achteraf nog aan te passen, maar dat kost wel allemaal extra tijd en moeite.

Andere kleurcodes

Heb je een drukkerij gevonden bij wie je jouw boek – lekker gemakkelijk – gewoon in Word kunt aanleveren? Pas op! De kleuren op je scherm (RGB) worden op een andere manier opgebouwd dan de kleuren waarmee gedrukt wordt (CMYK). Vooral bij portretten kan dat akelig uitpakken: opeens krijgen mensen bijvoorbeeld knaloranje koppen. Je kunt dat vermijden door een foto veiligheidshalve iets bleker te maken. Of je houdt tekst en plaatjes zwartwit: dat is meteen ook stukken goedkoper!

Extra porto

Klaar met schrijven, redigeren en vormgeven? Een drukker zal je om twee bestanden vragen: een bestand voor het binnenwerk en een bestand voor de cover. Pas als je weet hoeveel pagina’s het boek telt, weet je hoe dik het boek zal gaan worden. Is de rugdikte meer dan 22 mm, dan kun je jouw boek niet meer als brievenbuspakketje versturen en betaal je bijna het dubbele aan porto. En dat ligt niet altijd aan het aantal pagina’s: een andere papiersoort kan in dit soort situaties wonderen doen!

Proefdruk

Laat sowieso altijd eerst een proefdruk maken, voordat je de complete oplage laat drukken. Je zou de eerste auteur niet zijn die pas als het boek gedrukt is nog net die laatste storende foutjes ontdekt – zelfs als je een goede redacteur hebt ingeschakeld. Een naam die verkeerd is gespeld, een datum, een bijschrift…

Vragen staat vrij

Tot slot: vergeet niet dat drukkers net gewone mensen zijn. Als ze evenveel houden van hun vak als jij van schrijven, vinden ze het leuk om aan je uit te leggen welke mogelijkheden er zijn. Bij veel drukkerijen kun je vooraf een handleiding aanvragen of een stappenplan op hun website raadplegen. En is er toch iets fout gegaan? Pak gewoon de telefoon en kijk hoe je het samen kunt oplossen.

Over de auteur

Daniëla Postma komt uit het boekenvak en heeft al tientallen auteurs van levensverhalen geholpen – als schrijfcoach, redacteur én als vormgever. Of het nu om de plot, plaatjes, papiersoort of privacy van personen gaat: bij iedere fase in jouw schrijfproces kan zij je van goede adviezen voorzien. In april 2018 verscheen bij Droomvallei Uitgeverij de speelse handleiding ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ waarin Daniëla inspirerende ervaringsverhalen deelt en handige tips geeft: zodat ook jij op een goede dag jouw eigen (mooie!) boek in handen kunt houden.