Afbeelding

Beeld Lineke Eerdmans

Stroopwafelblog deel 3: Het schrijfproces

Stroopwafelblog deel 3: Het schrijfproces En dan is het zover; het concept van jouw boek staat. Het schrijven kan beginnen! Maak een globale hoofdstukindeling en start met het benaderen van contactpersonen/bronnen. Welke mensen kunnen jou het meest vertellen, welk verhaal is uniek? Bel hen op of stuur een verzoek per mail. Vaak zijn mensen direct enthousiast om mee te werken!

Dit geldt natuurlijk met name voor een non-fictieboek zoals het onze, maar ook voor een fictief verhaal kan het nuttig zijn mensen te spreken over het onderwerp. In beide gevallen is een raamwerk in de vorm van hoofdstukindeling en een globale planning fijn om te hebben. Neem ook de tijd om je werk af en toe een tijdje te laten liggen om er daarna met een kritische en frisse blik naar te kijken.

Eerste hoofdstukken schrijven

Op basis van de informatie die je hebt verkregen uit desk research kun je beginnen met het schrijven van de eerste hoofdstukken. Houd daarnaast interviews over het onderwerp van je boek. Deze voeden je met informatie en het brengt afwisseling in je boek om citaten te plaatsen. Bovendien geeft het je boek autoriteit als je ‘de experts’ hebt gesproken.

Wij doken in de wereld van de stroopwafel en interviewden stroopwafelkenners in binnen- en buitenland, van marktkoopmannen tot topkoks, van dichters tot historici. Durf te dromen over wie je zou willen interviewen en durf hen ook te vragen! Geef niet op als het niet gelijk lukt. Wij hadden het geluk dat toppers als Tessa de Loo, Yolanda van der Jagt en Ramon Beuk direct “JA” zeiden tegen een bijdrage aan het stroopwafelboek waarover we enthousiast vertelden.  

Het kan zijn dat de teksten die je in het begin schrijft, uiteindelijk niet in het boek komen. Doe dus nog geen concrete beloftes aan geïnterviewden of mensen die meewerken als je je nog niet kunt committeren.

Externe journalisten

Je hebt waarschijnlijk een redactieplan in je hoofd; zet deze op papier. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor schrijvers die je inhuurt. Geef een idee van hoe het verhaal eruit moet zien, de sfeer, de tone of voice, de aanspreekvorm (u/je). Werk dit uit in concrete briefings per onderwerp. Wij werkten met correspondenten in het buitenland, van wie we veelal alleen de portfolio kenden. In dat geval is het helemaal van groot belang dat je de boodschap goed overbrengt. Zet ook de prijsafspraak en het gewenste aantal woorden in je briefing ter bevestiging. Vraag ook om titel(s), tussenkopjes en eventuele streamers, dat scheelt jou een hoop werk. Vergeet niet te vragen of de journalist eventueel ook een goede fotograaf kent. Geef vervolgens de fotograaf en redacteur een op elkaar afgestemde briefing.

Vergeet niet te netwerken

Schrijf alle tips op die mensen je geven. Het dient alleen al ter inspiratie en helpt je enorm op weg bij het vinden van de juiste informatie. Achter die ene tip schuilt soms een onverwacht groot verhaal. Bovendien is het handig dat je werkt aan je netwerk voor de toekomstige promotie en verkoop van je boek.

Bind specialisten aan je

Wees verstandig met het uitbesteden van redactiewerk. Kijk wat een ander goed ligt en zorg voor de juiste dynamiek in jouw boek.

In welk genre je boek ook valt, zorg voor een goede eindredacteur. Als je al een aantal weken tot maanden met je boek bezig bent, ga je bepaalde fouten over het hoofd zien. Is jouw boek heel vakinhoudelijk, zorg dan voor een (eind)redacteur met verstand van zaken. Een culinair boek, zoals het onze, vraagt om een culinaire eindredacteur. Het schrijven van recepten is alleen al een vak apart!

Wordt jouw boek vertaald, doe dit pas als alle teksten definitief zijn, en zorg ook hier voor een eindredacteur die de taal beheerst.

Onze tips

  • Laat geïnterviewden altijd de tekst lezen voor akkoord en als check op inhoudelijke juistheid, maar zorg dat jij de regie houdt
  • Denk voor/tijdens het interviewen en schrijven alvast na over bijpassend beeldmateriaal
  • Zorg voor een vakinhoudelijke eindredacteur
  • Houd alvast een lijstje bij van contacten ten behoeve van je netwerk (ook handig voor je colofon)
  • Doe geen toezeggingen waarvan je niet zeker bent dat je ze kunt waarmaken
  • Nuttig, maar vooral heel erg leuk! Deze blog tussen Brigit en Elise. Beiden zijn bezig met een boek. In de schrijven ze elkaar steeds over de voortgang.

Benieuwd naar het resultaat? Blader hier door het boek, bestel het of ren alvast naar de bakker voor een pakje verse stroopwafels voor jouw eerste recept of knutsel!

Lineke Eerdmans is gepassioneerd boekenmaker, eindredacteur en uitgever. Ze studeerde Taalkunde aan de Universiteit Utrecht en heeft ruime ervaring in het maken van boeken, het begeleiden van auteurs en het redigeren van teksten. Ulrike Schmidt heeft een achtergrond in letteren en marketing. Sinds een aantal jaren is zij freelance (hoofd)redacteur en conceptbedenker voor verschillende bedrijven en organisaties.

Uitgeven

Techniek