Start » Blog » Schrijven vanuit verbeelding

Schrijven vanuit verbeelding

Door Jan Meijers
 op 16-9-2016
 - reacties: 5

Fantasie is het vermogen dingen en gebeurtenissen in de geest als reëel voor te stellen. Bij een kind wordt dit vermogen door volwassenen meest beschouwd als onwenselijk.

'Fientje, je fantaseert, houd daar eens mee op!'
'Maar, papa. De tuinkabouter zwaaide echt.'

Toch is dat wat de schrijver van fictie doet: fantaseren. De schrijver gebruikt er het volwassen woord voor: verbeelding. Het is een belangrijk instrument om scènes te bouwen. Immers het geheugen is selectief en zelden compleet, de scène dient aangevuld te worden vanuit de verbeeldingskracht van de schrijver.

Zo herinner ik me de teleurstelling over het verlies van mijn eerste gewonnen stuiter. Als jongen van een jaar of zeven, acht stond ik aan de slootkant en gooide die stuiter een stukje in de lucht. Ik ving hem in mijn handpalm en sloot mijn vingers om het glas. Misschien was het de lage voorjaarszon die schitterde in het water of mijn gemis aan handigheid, bij de volgende worp ging het mis. De stuiter ketste tegen mijn duim, glipte tussen mijn vingers en verdween met een korte plop in de sloot. Ik staarde naar de rimpeling in het water en schatte de afstand tot de geteerde palen aan de kant. Ik rende het pleintje en de straat over, de tuin in en pakte de hark uit de schuur. Weer bij de sloot zocht ik hijgend naar die ene paal waar ik had gestaan, maar ze leken alle op elkaar. Ik zocht naar sporen in het gras, er was niets. Hoe ver was het vanaf de bosjes, de heg? Wanhopig plonsde ik de hark in het water en verweet mezelf dat ik niet beter had opgelet.

Helaas. Bewust indrukken opdoen van details, dat gaat niet. Als schrijver zal ik het moeten doen met de beelden die willekeurig in mijn geheugen zijn opgeslagen. Zo herinner ik me van die stuiter alleen de korte plop waarmee hij verdween. Maar dat is genoeg, de rest is verbeelding. 

Jan Meijers is actief als forumlid en schrijver. Dit jaar verscheen zijn roman: 'Weg zonder bestemming'. Meer weten over Meijers? Bezoek hier zijn website. 

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 6 uren 19 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5812
Jan Meijers schreef:

Bewust indrukken opdoen van details, dat gaat niet.

Deze stelling begrijp ik niet.

De details die je hebt gemist als jongen zullen door levenservaringen nu toch zichtbaar zijn.

Jan Meijers schreef:

Als schrijver zal ik het moeten doen met de beelden die willekeurig in mijn geheugen zijn opgeslagen.

Als schrijver kan je deze willekeur ordenen.

Jan Meijers schreef:

Zo herinner ik me van die stuiter alleen de korte plop waarmee hij verdween.

Ook dit zal verbeelding zijn.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 8 uren 53 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5841

Yrret,

Over die stelling: het geheugen bepaalt zelf welke details opgeslagen worden. Als kind denk je niet: nu ga ik onthouden welke kleren mijn moeder draagt. Die gemiste details kunnen idd door levenservaringen zichtbaar gemaakt worden.

Dank voor het lezen,

groet

ccscharl
Laatst aanwezig: 6 weken 11 uren geleden
Sinds: 11 Sep 2016
Berichten: 1245

Dat gebeurt bij mij ook vaak. Door onze kleinzoon komen er allerlei gedetailleerde herinneringen uit mijn jeugd boven. Ben dan ook begonnen voor hem mijn memoires te schrijven. Eigenlijk wel leuk om te overwegen of doorfantaseren het leeswaardiger zou maken.
Leuk om zo te lezen en nu beter te begrijpen. Dank daarvoor, Connie

janpmeijers
Laatst aanwezig: 8 uren 53 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5841

ccscharl,

Je schrijft '... om te overwegen of doorfantaseren het leeswaardiger zou maken.' Mogelijk is dat zo, houd er wel erg in dat memoires geen fictie zijn wink

ccscharl
Laatst aanwezig: 6 weken 11 uren geleden
Sinds: 11 Sep 2016
Berichten: 1245

Dank voor deze reactie. Ik ben een beginneling op deze site. Door uw blog dacht ik na over mijn intro/voorwoord, dat ik gisteren plaatste voor proeflezen. Denk nu dat dit geen juiste vormgeving is. Misschien staar ik me teveel blind op lezenswaardig, terwijl juist de lezer het doel moet zijn. Moeilijk om de juiste vorm te vinden.
Weet wel dat ik nog heel veel moet leren (op mijn oude dag van 67 jaar), maar wil dat wel en probeer dan ook verder te komen met behulp van ervaringsdeskundigen.
Vr gr

  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!