Afbeelding

Sarah Breimer.

Schrijven is balanceren

NSarah Breimer.atuurlijk schrijf ik het allerliefst op momenten vol van inspiratie, als mijn hoofd overloopt van gedachten, woorden, ideeën, verhaallijnen: de bezielde schrijver die niets anders kan doen dan haar verhaal vangen in woorden.

Maar helaas is het een illusie om te denken dat je alleen dán kunt schrijven, dat er eerst inspiratie moet zijn en dan pas tekst. Natuurlijk moet er in je gedachten iets broeien, iets klaar liggen om verteld te worden. Iets waar je dan alleen nog maar de juiste woorden en zinnen voor moet vinden. Maar dat het broeit en klaarligt in je hoofd, betekent niet dat het vervolgens zomaar op papier of scherm staat. Soms gaat het vanzelf, schrijf je aan een stuk door en streep je weinig tussendoor weg. Soms gaat het helemaal niet vanzelf, schrap je iedere keer weer dezelfde regels en kan je niet de juiste toon vinden.

Maar dat betekent niet meteen dat je het maar moet laten. Blijven zitten, naar buiten kijken of juist naar de muur, je gedachten de vrije loop laten terwijl je naar de winterse boom in de tuin van de buren of die scheefgezakte poster staart – dat kan helpen. Blijven zitten, opnieuw proberen, kijken wat er gebeurt. Niet meer schrijven vanuit een vast idee, maar vanuit wat er ontstaat als je zit te puzzelen met je woorden en je zinnen.

Als je het eigenlijk even niet meer weet en je niet meer gericht op zoek bent naar het verhaal, ontstaan soms de mooiste dingen. Dan word je verrast door een nieuwe wending, een fris inzicht of een nog niet eerder geziene verbinding binnen je verhaal. Dan loont het dat je bent blijven zitten, dat niet zo zeer jij, maar de woorden even zelf het verhaal vertelden.

Maar niet altijd. Soms moet je juist opstaan en naar buiten gaan, voor een fris hoofd, een goed gesprek of een kopje thee bij je favoriete tentje. Schrijven is balanceren tussen blijven zitten en opstaan, tussen vasthouden en loslaten. Op de juiste momenten blijven zitten, op de juiste momenten opstaan en weglopen. En dat is o zo moeilijk.

Sarah Breimer is auteur en geeft daarnaast regelmatig redactioneel advies aan uitgevers en auteurs. Heb je een manuscript op de plank liggen waar je wat advies en inspiratie voor kunt gebruiken? Kijk voor meer informatie op www.saarsboekenplank.nl.