Onverwachte wendingen, write-ins en plotbunnies: NaNoWriMo

Deze blog heb ik begin dit jaar geschreven na mijn eerste NaNoWriMo-avontuur. Nu ben ik er weer in gedoken, met dezelfde bibbers in mijn benen als de eerste keer. Toen ik dit nalas, was ik weer helemaal gemotiveerd: een prima peptalk voor alle Wrimo’s van Schrijven Online.

Uitdaging

Het lijkt me een geweldige uitdaging: een hele maand alleen maar bezig zijn met je boek, je personages en je eigen gedachten. Ik klik wat rond op de NaNoWriMo-site om informatie in te winnen over het hoe en wat, mail schrijfgenoten en vraag naar hun ervaringen. Ik hoef niet lang na te denken: dit móét ik doen. Ik geef me op en krijg toegang tot alle fora en functionaliteiten. Het is een kleine handeling, maar in mijn hoofd is het een grote stap: ik ben een drempel over. Mijn eerste overwinning.

Creativiteit

Ik ben van het plannen, dus mijn schema ligt naast mijn laptop. Helaas, daar heb ik niets meer aan op het moment suprème: er plopt een idee in mijn hoofd op (letterlijk) voor een ander verhaal. Sterke aanwijzing van mijn creatieve bewustzijn, besef ik. Ik besluit voor het nieuwe verhaal te gaan en het schema voor die andere roman voor een andere keer te bewaren. Kiezen voor creativiteit: mijn tweede overwinning.

In week 1 gaat het schrijven voorspoedig. Het doet me goed mijn interne criticus opzij te schuiven en gewoon te schrijven. Mijn keuze om op het laatste moment van gedachten te veranderen, pakt goed uit. Ik schrijf mezelf zelfs door een blokkade heen. Mijn derde overwinning. 

Onverwachte wendingen

In week 2 ervaar ik onverwachte wendingen. Er wandelen ineens personages mijn verhaal binnen met een lading bagage en diepgang, waarvan mijn mond openzakt. Ik schrijf plotseling over een slechterik die over lijken gaat en het mijn hoofdpersonages flink moeilijk zal gaan maken.

Ook bezoek ik in deze week een write-in. Die van mij is in Groningen en ik combineer dit met een familiebezoek. De write-in is gezellig, te gezellig, maar zeer inspirerend. Ik ontmoet vier andere gemotiveerde schrijvers. We wisselen ervaringen uit en doen een ‘wordwar’: binnen 15 minuten zo veel mogelijk woorden schrijven. Ik win met 836 woorden. Mijn vierde overwinning en ik mag een 3D-muismat met paarden (voor mijn dochter) mee naar huis nemen.

Week 3

Dan komt in week 3 de klad erin. Ik loop achter door afspraken en de allerdaagse beslommeringen, maar ik houd mij aan mijn belofte aan mezelf: één maand schrijven. Mijn vijfde overwinning. Ik kies deze maand voor mijn schrijfwerk, mijn langgekoesterde droom.

Plotbunnies

En dan weet ik het niet meer. Ik staar naar het verhaal en ben totaal het overzicht kwijt. Ik weet niet meer wat de personages moeten doen, hoe de plot zich moet ontwikkelen en hoe ik mijn personages kan krijgen waar ik ze hebben wil.

Ik vraag mijn mede-Wrimo’s om raad. Die komen al snel met waanzinnige ideeën, die ze plotbunnies noemen: laat je personage een boterham smeren en beschrijf dat nauwkeurig. Laat een UFO landen, laat de personages ruzie krijgen, elkaar plotseling zoenen of vermoord iemand.

Ik heb er een hard hoofd in, maar laat mijn personage toch een boterham smeren en opeten. Het werkt! Het personage overdenkt de gebeurtenissen en weet ineens wat ze moet gaan doen. En ik ook. Ik schrijf binnen no time 3000 woorden. Mijn zesde overwinning.

Magische grens

Week 4 vormt voor mij de spreekwoordelijke ‘laatste loodjes’ en dan komt het einde van november komt sneller in zicht dan gehoopt. Ik sluit me nog één avondje op in mijn kamer, zet goede schrijfmuziek op en haal toch nog met gemak de 50.000 woorden op 29 november. Als ik de woorden van mijn verhaal heb laten tellen door de computer van de NaNoWriMo-site, verandert het balkje in een paarse kleur met in goud WINNER erin. Mijn zevende overwinning.

Ik ben trots, blij, opgelucht en uitgeput. Ik heb ruim 50.000 woorden aan mijn roman geschreven. Ik ben trouw gebleven aan mijn doel én ik weet nu dat ik het kan. Ik kan mezelf door blokkades heen schrijven. Ik kan slechteriken bedenken, maar ook de nodige diepgang aanbrengen.

Ligt mijn roman binnenkort in de winkel? Nee. Maar misschien wel over een paar jaar. NaNoWriMo was stap 1. Ik heb nu alle vertrouwen in de rest van het proces: ik kan het!

En jullie kunnen het ook, Wrimo’s! Zet hem op.

Sigrid Lensink-Damen is vertaler (Engels, Duits en Russisch) en schrijver. Ze is redacteur bij de blog Vertalersnieuws en houdt onregelmatig zelf een blog onder de naam DamenVaria bij. Een roman is in de maak. Sigrid doet dit jaar voor de tweede keer mee aan NaNoWriMo.

Deze blog verscheen eerder op Vertalersnieuws.