Start » Blog » Loopbaanschrijven: hoe je je werksituatie kunt veranderen door erover te schrijven

Loopbaanschrijven: hoe je je werksituatie kunt veranderen door erover te schrijven

Door Marianne Panneman
 op 19-5-2016
 - reacties: 0

Herken je dit: je bent niet tevreden over je werksituatie, maar weet niet goed hoe je hier verandering in aan kunt brengen. Misschien wil je iets anders, maar weet je nog niet wat. Of je voelt je overbelast en rent maar door omdat stilstaan nog enger is. Je hebt last van een onprettige werksfeer en trekt je steeds meer terug of je vraagt je af of je op jouw leeftijd nog wel een nieuwe baan zult vinden. En dit zijn nog maar een paar van de loopbaanvragen waar je mee kunt rondlopen.

Stop met piekeren, ga schrijven

Schrijven is een fijne en effectieve manier om aandacht te besteden aan je werksituatie. Het helpt je om snel meer inzicht te krijgen in wat er speelt, wat je wilt, wat je nodig hebt en om keuzes te kunnen maken waardoor je situatie verbetert. Schrijven is ‘slow’- je keert in je eigen tempo naar binnen en komt bij de essentie – en heeft daardoor juist verrassend snel effect.

Spreek je eigen wijsheid aan – je weet meer dan je denkt

Je weet veel meer dan je denkt maar kunt niet altijd bij je eigen wijsheid komen. Nog meer nadenken helpt dan niet. Creatieve technieken, zoals creatief schrijven, kunnen de deur openen naar de inzichten en antwoorden die in jezelf verborgen liggen.

Overzicht, inzicht en uitzicht

Met creatief schrijven bedoel ik ‘vrijuit’ schrijven - associatief en intuïtief schrijven naar aanleiding van bijvoorbeeld een woord, vraag, zin of afbeelding. Je laat je verrassen door wat er uit je pen rolt. Dat wat je, soms onbewust, bezighoudt wordt zo ‘vanzelf’ zichtbaar. Creatief schrijven ruimt op, ontspant, ordent en maakt creativiteit los. Het geeft plezier, inzicht en perspectief. 
Zelf hiermee aan de slag gaan kan veel opleveren. Vaak is het ook fijn om inspirerende schrijfopdrachten van een coach te krijgen; ‘triggers’ die jou helpen om moeiteloos te kunnen schrijven over jouw loopbaanissues.

Laat je leiden door eenvoudige, speelse schrijfopdrachten

Gaan zitten met een leeg vel papier kan ontmoedigend werken. Daarom werk ik met eenvoudige, speelse schrijfopdrachten. Zo kom je snel op gang, kun je iedere dag schrijven als je dat wilt en kun je grote thema’s in een rustig tempo en in kleine stapjes behandelen. Een voorbeeld van zo’n eenvoudige schrijfopdracht is een ‘open zin’. Dat is een zin waarvan je alleen het begin kent en die je zelf afmaakt. Hieronder volgen twee open zinnen om mee te experimenteren. Het werkt als volgt: zet de kookwekker op 5 minuten, schrijf de eerste open zin op en schrijf dan direct verder, zonder nadenken en zonder je pen van het papier te halen. Schrijf door tot de wekker gaat en rond dan je laatste zin af. Doe hetzelfde met de tweede open zin.

Als ik aan mijn werk denk....

Als ik kon toveren....

Lees nu hardop aan jezelf voor wat je hebt opgeschreven.

Geef woorden én een stem aan wat je (anders) wilt

Het effect van het schrijven over je loopbaansituatie is nog groter als je ook regelmatig schrijft met anderen, ervaringen deelt en elkaar inspireert en steunt. Naast het verwoorden van je zorgen, gedachten, wensen en inzichten op papier geef je er ook een stém aan. En je vergroot ook nog eens je netwerk.

Ben je nieuwsgierig geworden? Deze vorm van loopbaanbegeleiding is in Nederland nog relatief onbekend. In Amsterdam kun je bij mij creatieve Loopbaan-Schrijfworkshops volgen. Ik verwacht dat dit in de nabije toekomst op meer plaatsen kan, omdat er steeds meer belangstelling komt voor ‘career writing’.

Marianne Panneman (1965) heeft ruim 20 jaar ervaring als loopbaancoach en geeft creatieve schrijfcursussen en –workshops. Twee keer per jaar kun je bij haar in Amsterdam ‘Schrijf je Loopbaan’ volgen, een serie van 4 schrijfworkshops voor mensen met loopbaanvragen. Meer informatie vind je op www.schrijfengroei.nl en www.schrijfjeloopbaan.nl.  .

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN