Start » Blog » Help! Ik schrijf een boek - Aflevering 2

Help! Ik schrijf een boek - Aflevering 2

Door Voline van Teeseling
 op 28-11-2016
 - reacties: 2

Help! Ik schrijf een boek - Aflevering 2Blogster en schrijfster Voline van Teeseling is momenteel bezig met haar debuutroman en vertelt over haar schrijfervaringen op Schrijven Online. Lees hier haar tweede blog. 

Vijfhonderd woorden moet ik schrijven van mezelf, elke dag, zes dagen in de week. Eén van de beste adviezen die ik ooit las in Schrijven Magazine kwam van Arthur Japin die iets zei in de trant van: ‘Ik besteed de beste momenten van de dag aan schrijven. Alle andere dingen, waaronder geld verdienen en bijvoorbeeld interviews, organiseer ik daaromheen’.

Schrijfontwijkend gedrag vertonen

Sindsdien besteed ik de beste momenten van mijn dag, ’s ochtends (maar niet al te vroeg), aan schrijven. Ook heb ik inmiddels afgeleerd om de telefoon op te nemen en de deur open te doen als ik aan het schrijven ben. De postbode moet iemand anders vinden voor de pakketjes die bij de buren niet door de brievenbus kunnen. In plaats daarvan zit ik achter mijn bureau, met alle dossiers en naslagwerken om me heen, aan de achterkant van het huis, voor niemand zichtbaar. Daar blijf ik zitten tot ik die vijfhonderd woorden heb geproduceerd. Alleen vandaag, nét nu ik had bedacht dat ik dit dus ging opschrijven, dus even niet. Het wilde gewoon niet lukken. Het is al half drie, de kinderen komen bijna thuis van school en ik heb beloofd tosti's te bakken. Ook liggen er nog rekeningen, mailtjes en klusjes die echt mijn aandacht nodig hebben en die ik niet langer uit kan stellen. Wat ging er mis?

Ik heb me helemaal verloren vanochtend in neuzen in het archief waarop mijn boek wordt gebaseerd en googlen op internet. Om verder te kunnen met mijn geromantiseerde biografie moest ik wat uitpluizen over de moeder van mijn hoofdpersoon, een vrouw waar eigenlijk heel weinig over bekend is. Halverwege kwam ik toen weer op het spoor van iets anders dat ik ook wilde weten en zo was het ineens twee uur. Ik ben een stuk wijzer, maar heb nog geen letter op papier….  Een klein dilemma, zul je denken, maar wel een dilemma dat ik minstens twee dagen in de week heb. Zal ik het resultaat van vandaag maar beschouwen als relevant voor mijn boek en dus vandaag die vijfhonderd woorden overslaan, vraag ik me af. Of ga ik morgen gewoon duizend woorden schrijven of nee… toch vanavond nog even achter de laptop kruipen? Ach, ik weet het eigenlijk al. Het wordt laat vanavond….

Lees hier de eerste blog van Voline van Teeseling op Schrijven Online. 

Van Teeseling schrijft portretten, familieverhalen en corporate stories. Zij voltooide de opleiding ‘familieverhalen & biografieën’ aan de Schrijversacademie en werkt aan haar eerste boek. Voor meer blogs over haar boek zie http://volinevanteeseling.nl/help-ik-schrijf-een-boek/ 

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 16 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5150

http://www.schrijvenonline.org/nieuws/verbeter-je-...

Voline van Teeseling schreef:

Ik ben een stuk wijzer, maar heb nog geen letter op papier….
Het wordt laat vanavond….

Een punt meer of minder, wat maakt het uit.

Voline
Laatst aanwezig: 28 weken 13 uren geleden
Sinds: 15 Okt 2016
Berichten: 5

Beste Yrret,

Inderdaad maakt een punt meer of minder niet uit. Wat mij wel uitmaakt is of ik iets geschreven heb op een dag. Voor mij zijn die 500 woorden de richtlijn voor een dag, niet een absoluut gebod natuurlijk. Als dat er een paar minder zijn (meestal worden het er wat meer als het lekker gaat) is dat geen probleem. Ik probeer alleen wel elke iets te schrijven, want als je op de ene dag accepteert dat je niets schrijft, waarom zou je de volgende dag dan wél iets op papier zetten? Als ik zou accepteren dat het ook morgen nog wel kan, ben ik zo een week niet aan het schrijven toegekomen. Ik weet uit ervaring dat ik er dan weer heel hard aan moet trekken om er weer in te komen en dat vind ik zonde.

Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer