Start » Blog » De schrijvende buschauffeur

De schrijvende buschauffeur

Door
 op 17-9-2015
 - reacties: 1

De schrijvende buschauffeur Busschrijvingen, is een bundel korte verhalen, gebaseerd op ontmoetingen die ik had in mijn werk als buschauffeur. Van de tips, zoals vermeld op de site kan ik er een aantal stevig onderschrijven.

Mijn goede werkplek was letterlijk mijn werkplek. Als ik de bus even stilzette (al was het maar anderhalve minuut) dan pakte ik mijn schrijfmap en schreef, zelfs al was het maar een enkele zin. Uitwerken deed ik thuis achter de computer.

Voor de omslag had ik zelf een aantal ideeën, die ik heb besproken met een kennis met grafische kwaliteiten. Voor het daarbij behorend fotowerk heb ik mijn dochter en haar bevriende fotografe gevraagd. Het is een omslag geworden die er uitspringt zowel op het eerste gezicht, als ook bij nadere beschouwing. (Er zit een visuele grap in, die zeker niet opvalt op het eerste gezicht).

Het redigeren heb ik overgelaten aan twee mensen uit mijn netwerk, die echt goed zijn met taal, te weten mijn dochter en een vriend die zelf ook al een aantal uitgaven op zijn naam heeft staan. Met klem onderschrijf ik de noodzaak het redigeren uit handen te geven. (Als je je eigen fouten gezien zou hebben, zou je ze niet gemaakt hebben). Ik heb Busschrijvingen uitgebracht via Uitgeverij Boekenbent en dat is wellicht het beste wat ik had kunnen doen: ik heb geweldig goed en vlot advies gekregen en Boekenbent heeft mij ook geholpen met het ISBN en het verdere werk dat bij het uitgeven van een boek komt kijken.

De verkoop heb ik vooral zelf gedaan, via mijn eigen kanalen, in hoge mate gerelateerd aan mijn werk als buschauffeur. Een enorme sprong in de verkoop was een order van driehonderd(!) exemplaren, die de vakbond plaatste. Op dit moment, bijna vier jaar na dato, heb ik zo'n zeven- à achthonderd exemplaren verkocht, waarvan verreweg het grootste gedeelte in het eerste half jaar. Mijn aanvankelijke inschatting, dat ik – anderhalf duizend exemplaren zou verkopen bleek naïef en veel te ambitieus.

Dat ik nu nog steeds zo'n zevenhonderd exemplaren thuis heb staan, zit mij niet in de weg. Met name de laatste tijd, waarin ik in het Rotterdamse poëziecircuit aan de weg timmer, verkoopt ook Busschrijvingen weer wat meer. Aan een nieuwe uitgave wordt gewerkt. Dat zal in ieder geval werk met poëzie zijn, waarschijnlijk een uitgave van mij en een andere dichter samen. Belangrijk bijkomend voordeel: wij zullen beiden onze omgeving stimuleren het gezamenlijke werk aan te schaffen. (Het idee om deze samenwerking aan te gaan is overigens pas enkele maanden geleden ontstaan tijdens de tournee met de Poëziebus, waaraan wij beiden deelnamen.) Ook nu is er al een vergaand idee over hoe de cover er zal moeten uitzien.

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 1 jaar 6 weken geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390

Inspirerend, buschauffeur!

Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazien

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee