Start » Blog » De populariteit van Sciencefiction en Fantasy

De populariteit van Sciencefiction en Fantasy

Door Miriam Wesselink
 op 6-12-2018
 - reacties: 0

fantasy schrijvenEr zijn heel veel literaire genres en er komen voortdurend nieuwe bij, inclusief subgenres en cross-overs. Waarom zou je je als schrijver druk maken over het genre van je boek? Omdat dat nuttig is, voor zowel jou als schrijver als voor lezers. Voor de schrijver kan het genre van zijn boek houvast bieden voor stijl, setting en andere elementen, en de lezer weet wat hij van het boek kan verwachten. Waarmee ik niet wil zeggen dat je rigide moet vasthouden aan regels die met een genre geassocieerd worden – zie ze als richtlijnen (dat geldt overigens voor álle schrijf’regels’).

Trends

Zoals in zo veel dingen zijn er ook trends in genres: wat is populair en wat niet. Sciencefiction en vooral fantasy scoren tegenwoordig hoog in de hitlijsten. Die twee hebben met elkaar gemeen dat ze een gefantaseerde werkelijkheid betreffen (gefantaseerd voor zover we weten, hè).

Bij sciencefiction gaat het om verhalen die zich afspelen in de toekomst, in een alternatieve of buitenaardse wereld, of in een ander dimensie, en vaak met (nog) niet bestaande technologie.

Fantasy draait om magie en imaginaire werelden, met alle traditionele en nieuw-uitgevonden wezens en verschijnselen die daarbij horen.

Waar komt die populariteit vandaan?

Fantasy heeft een flinke boost gekregen van onder andere Harry Potter, Game of Thrones en American Gods. Die films/series hebben fans naar de boeken geleid waarop ze gebaseerd zijn. I am Legend als film, veroorzaakte een nieuw golf verkopen van het boek I am legend van Richard Matheson (uit 1954!), ook al hebben boek en film alleen vampiers en een eenzame overlever gemeen. (Ik vind de film aardig, maar ben een grotere fan van het boek.)

The Martian, van Andy Weir, wiens boek al een hoge status had onder hard core SF-liefhebbers, brak dankzij de succesvolle film door bij het grote publiek. De filmrechten van zijn in november 2017 verschenen tweede boek, Artemis, waren meteen verkocht.

En een fijn nieuwtje voor wie net als ik gepast onder de indruk is van de fascinerende en vaak verontrustende Netflixserie Black Mirror: binnenkort verschijnt het boek Black Mirror volume 1.

Over de auteur

Miriam Wesselink:

 1. Is informatieanalist van beroep.
 2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
 3. Schrijft momenteel aan een boek.
 4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
 5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
 6. Twittert over van alles en nog wat.
 7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

 • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
 • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
 • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
 • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
 • Hoe schep je sfeer in verhalen?
 • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
 • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
 • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
 • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE