Start » Blog » De populariteit van Sciencefiction en Fantasy

De populariteit van Sciencefiction en Fantasy

Door Miriam Wesselink
 op 6-12-2018
 - reacties: 0

fantasy schrijvenEr zijn heel veel literaire genres en er komen voortdurend nieuwe bij, inclusief subgenres en cross-overs. Waarom zou je je als schrijver druk maken over het genre van je boek? Omdat dat nuttig is, voor zowel jou als schrijver als voor lezers. Voor de schrijver kan het genre van zijn boek houvast bieden voor stijl, setting en andere elementen, en de lezer weet wat hij van het boek kan verwachten. Waarmee ik niet wil zeggen dat je rigide moet vasthouden aan regels die met een genre geassocieerd worden – zie ze als richtlijnen (dat geldt overigens voor álle schrijf’regels’).

Trends

Zoals in zo veel dingen zijn er ook trends in genres: wat is populair en wat niet. Sciencefiction en vooral fantasy scoren tegenwoordig hoog in de hitlijsten. Die twee hebben met elkaar gemeen dat ze een gefantaseerde werkelijkheid betreffen (gefantaseerd voor zover we weten, hè).

Bij sciencefiction gaat het om verhalen die zich afspelen in de toekomst, in een alternatieve of buitenaardse wereld, of in een ander dimensie, en vaak met (nog) niet bestaande technologie.

Fantasy draait om magie en imaginaire werelden, met alle traditionele en nieuw-uitgevonden wezens en verschijnselen die daarbij horen.

Waar komt die populariteit vandaan?

Fantasy heeft een flinke boost gekregen van onder andere Harry Potter, Game of Thrones en American Gods. Die films/series hebben fans naar de boeken geleid waarop ze gebaseerd zijn. I am Legend als film, veroorzaakte een nieuw golf verkopen van het boek I am legend van Richard Matheson (uit 1954!), ook al hebben boek en film alleen vampiers en een eenzame overlever gemeen. (Ik vind de film aardig, maar ben een grotere fan van het boek.)

The Martian, van Andy Weir, wiens boek al een hoge status had onder hard core SF-liefhebbers, brak dankzij de succesvolle film door bij het grote publiek. De filmrechten van zijn in november 2017 verschenen tweede boek, Artemis, waren meteen verkocht.

En een fijn nieuwtje voor wie net als ik gepast onder de indruk is van de fascinerende en vaak verontrustende Netflixserie Black Mirror: binnenkort verschijnt het boek Black Mirror volume 1.

Over de auteur

Miriam Wesselink:

 1. Is informatieanalist van beroep.
 2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
 3. Schrijft momenteel aan een boek.
 4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
 5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
 6. Twittert over van alles en nog wat.
 7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.

« terug naar het blogoverzicht


 • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
 • Zo repareer je een haperend plot
 • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
 • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
 • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
 • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
 • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
 • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
 • Waar let een bureauredacteur op?
 • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!