Start » Blog » Crowdfunding: hagel of strategie

Crowdfunding: hagel of strategie

Door Marcel Heunks
 op 12-11-2018
 - reacties: 0

Je project staat in de startblokken, alle seinen staan op groen en het indrukken van de spreekwoordelijk rode knop is het enige wat jouw project nog scheidt van lancering. Na het indrukken van die knop ga je snel aan de slag om iedereen die je kent, vaag kent of desnoods helemaal niet kent, te benaderen. Je hebt een weekendje doorgehaald, maar alles en iedereen is op de hoogte. Laat het geld nu maar binnenstromen.

boek uitgeven crowdfundingDrie groepen

In het begin lijkt het goed te gaan, maar opeens, zo halverwege je project, lijkt de stroom op te drogen. Er komt nauwelijks geld meer binnen en je begint je af te vragen of je het doelbedrag wel gaat halen.
Door met hagel te schieten in heel korte tijd ben je voorbij gegaan aan een eenvoudige strategie. Bij het benaderen van je potentiele donateurs zijn er namelijk drie groepen te onderscheiden. De eerste groep is de groep van familie en vrienden, mogelijk ook collega’s. Deze groep gunt jou je succes en zal eerder dan welke groep ook geneigd zijn te doneren.

De tweede groep is de groep die wat verder weg staat: kennissen, ‘vrienden’ via sociale media en misschien een zakelijk netwerk dat wat verder van je afstaat. De derde en laatste groep is die van de onbekenden. Dat zijn mensen die het leuk vinden om projecten te steunen zonder dat ze jou kennen.

Volgorde

Benader deze groepen ook in die volgorde. Waarom? De eerste groep, laten we zeggen de ‘gunners’ doneren ‘no matter what’. Zij laten het totale donatiebedrag snel oplopen tot een significante hoeveelheid. In een paar dagen kun je met deze groep gemakkelijk de vijftig procent van je doelbedrag aantikken.

Op het moment dat deze put begint uit te drogen, boor je de tweede aan. Op sociale media, via je kennissen en via je zakelijke netwerk maak je duidelijk dat jouw project bestaat. Deze groep ziet dat het doelbedrag al aardig binnen bereik begint te komen. Dat geeft vertrouwen. Jouw naam is niet onbekend, dus misschien is dit wel hét moment om deelgenoot te worden van iets moois. De kans dat mensen uit deze groep doneren is nu groter.

De derde groep is in potentie zeer groot, maar slecht weinigen zullen iets geven. Het is dus niet meer dan een laatste redmiddel. Nou, vooruit, het op een na laatste, want het laatste komt nog. Deze groep is ook het lastigst te benaderen, omdat je niet weet wie het zijn en waar ze zitten. Maak je dus niet al te druk om deze groep en focus je vooral op de eerste twee.

Laatste redmiddel

Je hebt hard gewerkt, maar je bent er nog niet. Net niet. Een paar procent nog, maar over twee dagen sluit het project. Als je het niet haalt, moet je alles weer teruggeven en ben je ook nog eens de vergoeding aan het crowdfundingplatform kwijt. Keer in dat geval je spaarpot om en pas het laatste beetje zelf bij. Het is niet verboden en het is zonde om je project op een paar tientjes na te zien stranden. Missie geslaagd.

Over de auteur


Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, verscheen 1 november jongstleden. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN