Afbeelding

lampen

Pixabay

5 schrijfhacks om je te helpen tijdens het schrijven

Het uitdelen van lifehacks is een populaire bezigheid tegenwoordig. Deze lifehacks zijn bedoeld om je leven eenvoudiger en aangenamer te maken. Zou het niet handig zijn om als beginnende schrijver een paar schrijfhacks te ontvangen om zo het schrijven een stuk gemakkelijker te maken?

Schrijfhack #1: word niet te snel verliefd

Je zit in een flow. De mooiste zinnen verschijnen onder de afdruk van je pen. Stoppen met schrijven is geen optie. In dit tempo is je hoofdstuk in mum van tijd af. De volgende ochtend word je heel gelukkig wakker. Trots op je prestatie. Dat heb je toch mooi weer geflikt.

Diep in je hart weet je dat de zinnen eigenlijk te lang en te stroperig zijn, maar je kunt het niet over je hart verkrijgen om maar ook iets te strepen. Herkenbaar? Leg je tekst minimaal één dag weg en probeer er niet aan te denken. Lees daarna de tekst nogmaals. Mochten de kriebels nog steeds in je buik rond dwarrelen, leg het dan nog wat langer weg of begin aan een nieuw hoofdstuk. Wanneer je in staat bent om objectief naar je tekst te kijken, lukt het om alle overbodige ballast uit je tekst te verwijderen. Mocht dit proces teveel pijn doen, bewaar de verwijderde zinnen dan in een apart document. Wie weet waar die schatten nog eens wel van pas komen. Na deze dappere handeling is je tekst in ieder geval weer strak en beter leesbaar.

Schrijfhack #2: inspiratie komt slechts één keer voorbij

Je staat onder de douche. Het warme water spoelt de dikke vlokken schuim van je lijf. Opeens bedenk je de meest briljante zin waar je verhaal smachtend op wachtte. Het huis is helemaal stil. Iedereen slaapt nog. Niemand kan je te hulp schieten. Als je de inspiratie negeert en lekker verder doucht, ben je de briljante zin kwijt, zodra je de kraan dichtdraait. Grijp die zin vast, herhaal hem onder de douche en schrijf hem zo snel mogelijk op. Koester je inspiratie, want die briljante ingeving komt meestal maar één keer in je leven voorbij.

Schrijfhack #3: foto’s geven je houvast

Is je hoofdpersoon een verleidelijke, temperamentvolle Zuid-Amerikaan of een verlegen, roodharige Engelsman die met een zwaar Engels accent zich zo goed mogelijk probeert te redden in de Nederlandse taal? Zodra je het uiterlijk van je hoofdpersoon duidelijk op je netvlies hebt, zoek via Google Afbeeldingen een foto van de persoon die het beste past bij het beeld dat je in je hoofd hebt. Hoe langer je bezig bent met je verhaal, hoe meer het beeld dat je oorspronkelijk had, vervaagt. Een foto kan je helpen om weer over de juiste persoon te schrijven. De fout dat je brunette opeens een wulpse blondine wordt, is hiermee verleden tijd. Als je een tastbaar bewijs hebt van het bestaan van je hoofdpersonen, is het gemakkelijker om je het leven voor te stellen dat je hoofdpersonen leiden.

Naast foto’s van de karakters van je verhaal kan het ook handig zijn om foto’s van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt op te zoeken en te bewaren. Een verlaten en vervallen huis zal bijvoorbeeld op deze manier meer tot je eigen verbeelding spreken.

Schrijfhack #4: Leer je personages kennen alsof het je beste vrienden zijn

Wat voor types zijn je hoofdpersonen? Stil en teruggetrokken of juist vrolijk en uitbundig? Waar houden ze van of hebben ze een intense hekel aan? Ga dineren met je hoofdpersonen. Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd om denkbeeldige gesprekken te voeren met niet bestaande personen, maar als je je over de schaamte heen kan zetten, zullen de gesprekken je veel nieuwe inzichten geven. Vraag ze onbeschaamd het hemd van hun lijf. Wat zijn hun sterke en zwakke punten, wat is hun lievelingseten en van welke muziek gaat hun hart sneller kloppen? Wanneer je al deze informatie in bijvoorbeeld een Excel document opslaat, krijg je een duidelijk inzicht in de karakters waar je altijd op terug kunt vallen. Wanneer je onder de naam en geboortedatum van je karakter ook nog de foto omschreven in Schrijfhack # 4 plakt, is een karakter een “echt” mens geworden. Deze informatie dient als basis voor je verhaal.

Schrijfhack #5: inspiratie is soms ver te zoeken

Het is eindelijk zover. Met veel moeite heb je tijd kunnen reserveren om aan je boek te werken. Je zit er helemaal klaar voor. Laptop volledig opgeladen en een kopje thee binnen handbereik, maar dan heerst er stilte. De juiste letters verschijnen niet op je scherm. Je hoofd zit te vol met je werk, je huiswerk, je kinderen, etc.

Tip 1: Je kunt een paar bladzijden terugbladeren / scrollen in je verhaal en lezen wat je tot nu toe al gecreëerd hebt. Vaak kom je daarna vanzelf weer op gang. Als dat niet helpt en je scherm blanco blijft, zet je computer dan uit.

Tip 2: Je kunt een film gaan kijken die hetzelfde gevoel bij je oproept als je boek. Je hoofd kan zich dan weer vullen met inspiratie. Als je na de film je laptop weer openklapt, zal je waarschijnlijk weer verder kunnen.

Tip 3: Mocht de inspiratie dan nog niet door je lichaam stromen, lees dan een paar bladzijden in het Schrijven Magazine of een boek over schrijftechnieken. Op die manier heb je toch het gevoel dat je met schrijven bezig bent.

Tip 4: Wanneer de bovenstaande tips niet het gewenste effect hebben, probeer dan op een ander moment te schrijven.

Over de auteur

De liefde voor het schrijven van verhalen zat er bij Machteld Schelvis al vroeg in. Vanaf haar achtste bracht ze iedere schoolvakantie schrijvend door. Na het schrijven van twee manuscripten met verhalen voor tieners, is ze zich gaan toeleggen op het schrijven van romans voor vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar. Na het winnen van een schrijfwedstrijd bij Paris Books, heeft ze de laatste hand gelegd aan haar manuscript. Dit manuscript ligt momenteel bij een uitgeverij in afwachting van publicatie.

Comments

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Sommige tips zijn heel herkenbaar voor mij. Zoals het gebruik van internetfoto’s en het maken van persoonsbeschrijvingen. Echt reuze handig en inspirerend. Je geschreven hoofdstuk laten liggen voor één dag? Dat is al gauw twee weken of meer want er is veel onderzoek te doen en andere hoofdstukken te schrijven. Voor inspiratie zijn er handige boekjes zoals Storytelling in twaalf stappen of 36 fundamentele (dramatische) settings. Ik ken de schrijvers verder niet, ze maken duidelijk dat ze voorbouwen op principes die anderen in een ver verleden al geponeerd hebben.