Afbeelding

Beeld Pexels

4 schrijftools die het schrijfleven makkelijker maken

4 schrijftools die het schrijfleven makkelijker makenSchrijven van een boek kan een grote opgave zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Schrijfster Sara Knockaert zet in deze blog 4 schrijftools op een rijtje die jouw schrijfleven makkelijker maken.

Evernote

Dit is een handige applicatie die je op je smartphone, tablet en pc kan installeren. Op een gewone computer kun je Evernote raadplegen via het internet door in te loggen. Dus je hebt echt overal toegang tot deze applicatie.
Maar wat is Evernote? Evernote is een programma om ideeën te verzamelen en uit te werken. Je kunt er notities in maken, foto’s en zelfs een geluidsopname maken. De notities die je hebt gemaakt kun je dan verzamelen in mappen. Evernote is zelfs handig voor boodschappenlijstjes en kerstlijstjes. Zie je ergens een inspirerend gebouw? Maak er gewoon een foto van en sla deze op om het later in je manuscript te verwerken.

Met deze applicatie hoef je nooit meer naar een stuk papier te zoeken om een idee op te schrijven. Je neemt gewoon je smartphone bij de hand en schrijft het op. Deze applicatie is ook handig als je plots wakker wordt in het midden van de nacht. Wacht niet meer tot de volgende morgen om je idee op te schrijven, want dan ben je het idee zeker kwijt. Neem je smartphone en schrijf of dicteer het in de applicatie Evernote.

Deze applicatie heeft mijn schrijfleven echt gemakklijker gemaakt. Vroeger had ik overal verschillende papieren liggen met ideeën en dan moest ik daar mijn weg in vinden. Nu schrijf ik alles op in Evernote en staan ze gelijk gerangschikt. Bovendien wordt door een internetverbinding de informatie doorgegeven van smartphone naar computer. Je hebt dus echt overal toegang tot je ideëen en kan eraan verder werken. 

Pinterest

Ook Pinterest is een handig hulpmiddel bij het schrijven van een roman. Het is de ideale bron van inspiratie bij writer’s block. Zoek gewoon een onderwerp op dat te maken heeft met je verhaal. En je zal honderden posts aangeboden krijgen met foto’s en tekst. Zoek bijvoorbeeld foto’s van plaatsen uit je boek en beschrijf deze. Zo kun je gemakkelijk een setting creeëren in je boek.

Maar Pinterest heeft nog veel meer mogelijkheden voor de schrijver. Maak een account aan en gebruik dit voor de promotie van jouw boek. Hiervoor moet je wel foto’s en visuals maken, wat even tijd in beslag neemt, maar het is het waard. Maak je account wel al aan voor je boek gepubliceerd wordt, zo kun je al fans verwerven die dan bij de launch je boek kunnen kopen. Maak bijvoorbeeld een bord aan met informatie over de personages, setting van je boek, blogposts die je schrijft, link naar je eigen website et cetera.

Je kunt Pinterest ook gebruiken om informatie op te zoeken over alle facetten van het schrijfproces. Op Pinterest is daarover heel veel informatie te vinden. Zo kun je lezen hoe je het beste begint met het schrijven van je boek, hoe je jouw boek gemakkelijk kunt editen en krijg je informatie over boekpromotie. Maar let op, want er is heel veel informatie te vinden en je bent algauw een paar uurtjes kwijt met lezen.

Self publishing summit

Momenteel ben ik dit online event aan het volgen en ik kan het alleen maar aanraden. Ik heb al zoveel informatie gekregen in slechts drie dagen. Ik denk dat er veel werk op mij wacht op het einde van de summit. Het is een gratis event en het is echt goed. De organisator van het event heeft mensen uitgenodigd voor een interview. Zo zijn er interviews met editors, schrijvers en experts in boekpromotie. Elk interview duurt ongeveer 45 minuten en per dag kun je ongeveer vijf interviews beluisteren. Het kost veel tijd, maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Het is tijd die ik graag investeer om vooruit te komen in mijn schrijfcarrière. Je krijgt heel veel informatie over alle facetten van het schrijven van een boek, het corrigeren van een boek, het uitgeven van een boek en over boekpromotie. Je moet wel dagelijks kijken, want de interviews zijn slechts drie dagen online. Daarna kun je de interviews alleen beluisteren als je ervoor betaald. Op het einde van de summit wil ik aan de slag gaan met alle informatie die ik gekregen heb. Zeker met de ideeën over boekpromotie.

Naast het opzoeken van informatie over het schrijfleven, is het heel belangrijk om iemand te hebben die je motiveert. Zoek een persoon in je omgeving die helemaal achter je idee staat om een boek te schrijven en uit te geven. Deze persoon kan je motiveren als je vastzit in je verhaal. Bij mij is dat bijvoorbeeld mijn vriend. Hij heeft mij gemotiveerd toen ik het idee uitsprak om een boek te schrijven. Telkens als ik vast zat in het verhaal, hielp hij mij. Ik denk dat iedere schrijver zo’n persoon nodig heeft. Iemand die hen een schop onder de kont geeft als het niet vooruit gaat. Maar ook iemand bij wie je terecht kunt als je vastzit of het even niet meer ziet zitten. Zonder steun is het schrijven van een boek heel moeilijk. Daarnaast moet je omgeving ook weten dat je aan het schrijven bent. Laat hen weten wanneer je niet gestoord wilt worden. De meeste mensen zullen je schrijftijd echt wel respecteren.

Tweetdeck

Tweetdeck is een heel handige tool voor iedereen en niet alleen voor schrijvers. Met Tweetdeck programmeer je je twitteraccount. Je hoeft dus niet meer elke dag na te denken over je tweets en ze te posten. Als je een keer een uurtje tijd neemt, programmeer je jouw tweets voor een maand. Ze worden automatisch op twitter geplaatst op datum en tijdstip die jij aangeeft. Hierdoor hang je geen uren rond op Twitter en heb je meer tijd voor het schrijven. Tweetdeck is ook te raadplegen op elke computer of smartphone. Dus zodra je internetverbinding hebt, kun je altijd je tweets programmeren. Het bespaart je tijd en is gratis.

Sara Knockaert is een jonge hotelreceptioniste die graag schrijft op rustige momenten en tijdens haar vrije tijd. Zo is haar boek ‘Vlinder uit cocon’ ontstaan dat vorig jaar verschenen is bij boekscout.nl. Momenteel is ze bezig met een volgend boek en houdt ze een blog bij op saraschrijftblog.wordpress.com. Daarnaast probeert ze in haar vrije tijd ook te lezen.

Uitgeven

Techniek

Comments

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zouden we misschien moge weten welke Self publishing summit dit was? Als je A zegt, moet je ook B zeggen; hier heeft geen kat iets aan...

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik gebruik liever Note Everything i.p.v. evernote: Je kan je notes doormailen naar je mail adres. Het is een complete offline app, je kan ook elke keer als je in een note bij het copy, paste menu date, time of allebei inplakken....Heel handig! Ook heb je meer privacy met Note Everything, tenzij het jou niet kan schelen wie er nog meekijkt en misschien met je ideeen aan de haal kan gaan...