Afbeelding

Bron Pixabay

3 tips voor het schrijven van een opzegbrief naar je energieleverancier

brief schrijvenJe zit een beetje op internet te surfen en eindigt op een website voor energie vergelijken. Je komt erachter dat je al jaren veel te veel betaalt. Dat is balen. Tijd om over te stappen. Maar van energieleverancier wisselen is toch heel veel gedoe? Dat valt mee. Hier geven we drie tips voor het schrijven van een opzegbrief naar je energieleverancier – als dat al nodig is.

1. Bedenk wat de kernboodschap is

Je kernboodschap is het doel van de brief, hetgeen je wilt overbrengen. In dit geval wil je je energieleverancier laten weten dat je het contract wilt beëindigen. Het is belangrijk dat je erbij vermeldt met ingang van welke datum je opzegt en welk opzegtermijn (aantal weken of maanden) je in acht neemt. Vraag ook om een ontvangstbevestiging. Het zou immers zonde zijn als je opzegging vertraging oploopt doordat er iets mis is gegaan met de post – of de e-mail.

2. Zorg voor een heldere structuur

Wanneer je brief een duidelijke structuur heeft, weet je zeker dat alle informatie erin staat en is het voor de ontvanger makkelijker om je kernboodschap te begrijpen. Denk aan de volgende zaken:

  • Afzender: jouw naam, adres, postcode en woonplaats en jouw e-mailadres. 
  • Aanhef: de naam van de energieleverancier, adres, postcode en plaats.
  • Onderwerp van de brief: Betreft: Beëindigen contract (met ingang van).
  • Waar en wanneer de brief is geschreven: plaats en datum (rechts uitlijnen).
  • Aanhef: Geachte heer/mevrouw.
  • Kernboodschap: Met deze brief wil ik het contract met [naam energieleverancier] opzeggen, met ingang van [datum van de afloop contractperiode]. Hierbij neem ik de opzegtermijn van [aantal weken of maanden] in acht. Ik ontvang graag binnen 14 dagen een bevestiging van mijn opzegging per e-mail of per post. Mijn contactgegevens vindt u boven aan deze brief.
  • Afsluiting: Met vriendelijk groet, je naam en handtekening.

3. Schrijf bondig, actief en vriendelijk

Denk eraan dat het je doel is om je kernboodschap over te brengen. Je hoeft geen sorry te zeggen of om de hete brij heen te draaien; het is een zakelijke boodschap die je op een zakelijke manier overbrengt. Dat betekent niet dat je onbeleefd of onvriendelijk hoeft te doen. Onderzoek wijst namelijk uit dat een vriendelijke toon in brieven veel meer gedaan krijgt dan bijvoorbeeld een dreigende verwoording. Vermijd passief taalgebruik zoals het werkwoord ‘worden’; dit soort taalgebruik zorgt vaak namelijk voor onnodig lange zinnen en onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is. Let naast je zinsopbouw ook op taalfouten. Al ben je niet aan het solliciteren, een nette Nederlandse brief wordt altijd gewaardeerd. Als je twijfelt over je taalgebruik, hebben wij wel een aantal tips.

Brief niet altijd nodig

Stap je, zoals bovenstaand, over via zo’n energievergelijker op het internet? Dan regelt dit bedrijf de overstap voor je. Je hoeft dan ook niet zelf een opzegbrief te sturen. Tenzij je overstapt tijdens een verhuizing, dan moet je dit wel zelf doorgeven. En wanneer je via je ‘soon to be’-energieleverancier overstapt, dan zorgt deze er ook gewoon voor dat het huidige contract wordt stopgezet. Moet je wel een brief schrijven? Dan komt het helemaal goed als je de schrijftips ter harte neemt.