Verhalend Geschiedenis Schrijven

Heb je altijd al een historisch verhaal of een familiegeschiedenis willen schrijven? In de driedaagse cursus Verhalend Geschiedenis Schrijven leer je droge, geschiedkundige feiten te illustreren met persoonlijke verhalen, ervaringen en originele beschrijvingen zodat een historie – en de mensen die daarin figureren - echt tot leven komt.
Tijdens drie zaterdagen gaan we in op de rode draad van je verhaal. Belangrijk daarbij is de vraag welke boodschap of welk inzicht je de lezer wilt meegeven. Wat zijn je bronnen en waar kun je nog meer feiten en verhalen vinden die het verhaal compleet maken. We gaan in op het doen van onderzoek – het raadplegen van archieven, de kunst van het interviewen en het analyseren van historische foto’s. Vandaaruit kijken we hoe je het verhaal kunt componeren en het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl door middel van alinea’s die met elkaar een samenhangend geheel vormen.

Je krijgt veel schrijfoefeningen zodat de theorie kan landen. Tijdens de lessen geef en ontvang je feedback. Thuis werk je met de uitgebreide handleiding vol tips en voorbeelden aan je eigen verhaal.

De cursus vindt plaats op een rustige locatie in het centrum van Utrecht aan de Van Asch van Wijckskade 6. Het schrijfatelier ligt op 15 minuten lopen vanaf Utrecht CS. De lesruimte is geschikt voor het bewaren van 1,5 meter afstand. Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 8.

Docent is Janneke Donkerlo. Zij is journalist en publiceerde onder meer in NRC, Trouw, Vrij Nederland, Panorama, de Daklozenkrant, Vork en vele andere bladen. Sinds 2017 geeft zij schrijftrainingen en helpt mensen bij het schrijven van een boek.

Soort activiteit

cursus

Wie

Janneke Donkerlo (journalist en schrijfdocent)

Wanneer

Data: zaterdag 10, 17 en 31 oktober. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur

Hoeveel

250 euro, inclusief uitgebreide handleiding