Schrijf & Stilteretraite - november

Zoek je tijd om eindelijk met schrijven te beginnen? Een bestaand project op te pakken? Of verlang je ernaar een week even helemaal tot rust te komen? Dan is deze verstilde én energieke schrijfretraite iets voor jou!

Duik onder bezielde begeleiding van auteur en schrijfleraar Geertje Couwenbergh vijf diepe dagen de stilte -en je pen in.

De benadering van schrijven die je deze midweek neemt is gericht op het maken van een ongecensureerde verbinding met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; in dit programma leg je de basis voor sterke schrijfspieren.

Volgens veel deelnemers gaan de effecten van deze hooggewaardeerde retraite verder dan alleen schrijven. Verwacht naar huis te keren met een verruimde blik op jezelf en je wereld.

‘Ik wil schrijven. Ik kan schrijven! Ik had die overtuiging losgelaten omdat ik dacht dat het ‘weg’ was. Nu voel ik weer wat ik het diepst van binnen wil én wat ik kan.’

‘Geertje is open, eerlijk, gul, met haar hele persoon een inspiratie.’

‘De combinatie van stilte- schrijfoefeningen en ruimte voor mijn eigen schrijfproject vond ik goed in elkaar zitten.’

Tijdens deze retraite gebruik je een uit zenboeddhisme afkomstige benadering van schrijven, die geen enkele ervaring vereist. Het enige wat je nodig hebt is een open geest en snelschrijvende pen. Het is van harte aan te raden om kennis te maken met de schrijfmethode van deze retraite. Hier kun je de eerste hoofdstukken van Geertje’s schrijfklassieker ‘Zin: Lust in je Leven door Schrijven’ gratis doornemen of bestellen.

BOEK VAN DEZE RETRAITE

Voorafgaand aan deze retraite lezen we gezamenlijk een boek. Na inschrijving krijg je te horen welk boek dat is.

DAGSCHEMA

Elke dag bestaat uit een meditatieve ochtendwandeling, twee gezamenlijke sessies en een optionele avondsessie. Wat dit programma kenmerkt is dat er in de middag en avond volop ruimte is om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, te wandelen of te rusten. Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen.

Andere schrijvers zijn vaak je beste leraren. Daarom bestuderen we in deze retraite ook het werk van andere schrijvers. Zo lezen we voorafgaand aan het programma gezamenlijk één boek- na inschrijving ontvang je de titel zodat je dat in alle rust kunt lezen in de aanloop naar het programma. We bespreken dat boek – en wat we ervan kunnen leren als schrijver tijdens het programma.

Daarnaast komen we in de avonden (optioneel) samen in een ‘schrijfsalon’. Daar delen we fragmenten van onze favoriete schrijvers rondom de vraag wat maakt iemand een ‘goede’ schrijver?

Het is goed om te weten dat één op één feedback geen onderdeel uitmaakt van deze retraite. Geertje biedt wel persoonlijke schrijfbegeleiding aan buiten de programma’s. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact op te nemen.

MEER INFORMATIE OF INSCHRIJVING: https://www.geertjecouwenbergh.com/event/schrijf-stilteretraite-3/

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN WEEKEND OF EEN VIJFDAAGSERETRAITE?

Een schrijf- en yogaweekend bevat adem- en bewegingsessies onder leiding van yogadocente Jasmijn Koelink. Veel deelnemers komen naar een weekend om kennis te maken met de methode, hun schrijfleven een nieuwe impuls te geven of eerder gemaakte schrijfvrienden terug te zien. Het weekend is een korter, ontspannend en dynamisch programma.

Deze vijfdaagse schrijfretraite heeft, afgezien van een bewegende meditatie ‘s ochtends, geen periodes van begeleide beweging. Hierdoor is er meer vrije tijd. In die tijd kiezen veel deelnemers om te werken aan een schrijfproject. Maar ook om uit te rusten, te wandelen, yoga te doen, te lezen of te slapen – wat het ook maar is waar je meer van wilt. Ook lezen we voorafgaand aan een vijfdaagse gezamenlijk één (steeds wisselend) boek dat we bespreken. De vijfdaagse is een verstilt, diep en persoonlijk in te richten programma.

Er zijn veel deelnemers die deze twee programma’s afwisselen. Het weekend als een terugkerend schrijf-stimulans en de vijfdaagse om meters te maken in hun schrijfproject. Voor welk programma je ook kiest; ze hebben de neiging nooit hetzelfde te zijn. We zijn blij regelmatig terugkomende deelnemers te ontvangen.

ERVARINGEN VAN EERDERE DEELNEMERS AAN DEZE SCHRIJFRETRAITE:

‘Deze tijd heeft me wakkerder gemaakt, anders doen kijken en me nieuwe woorden gegeven.’

‘Geertje is authentiek en steeds verrassend.’

‘Het heeft me geholpen om opnieuw te ontdekken hoe leuk schrijven is. Ik heb enorm veel plezier gehad.’

‘Ik vond de luchtigheid prettig, zonder dat het programma inleverde aan diepgang.’

‘Ik heb genoten van de humor en eerlijkheid.’

‘Er is een hele wereld voor me open gegaan en schrijven is veel tastbaarder geworden.’

‘Ik weet nu hoe ik het fundament onder mijn verhaal kan bouwen.’

JE DEELNAME HEEFT EEN RIMPELEFFECT

Schrijven betekent een grotere wereld toelaten. Elk jaar ondersteunt het Klooster Huissen daarom samen met Geertje een goed doel. Binnenkort maken we bekend welk project dat in 2021 is!

AANBEVOLEN LINKS:

* Geertje Couwenbergh’s schrijfboek Zin: Lust in je Leven door Schrijven
* Writing Down the Bones, en alle andere boeken van Geertje’s schrijfleraar en grondlegger van de schrijfmethode die we gebruiken in het weekend, Natalie Goldberg. (de genoemde titel is ook in het Nederlands verkrijgbaar)
* Wil je een beter idee krijgen wie Geertje als auteur is? Lees haar nieuwste boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies, de bundeling van haar geliefde adviescolumn in Happinez.

MEER INFORMATIE OF INSCHRIJVING: https://www.geertjecouwenbergh.com/event/schrijf-stilteretraite-3/

Soort activiteit

workshop

Wie

GEERTJE COUWENBERGH

Wanneer

3 NOV-7 NOV

Hoeveel

VANAF €537