Schrijf & Stilteretraite met Geertje Couwenbergh

Duik onder bezielde begeleiding van auteur en schrijfleraar Geertje Couwenbergh vijf diepe dagen de stilte -en je pen in.

Zoek je tijd om eindelijk met schrijven te beginnen? Een bestaand project op te pakken? Of verlang je ernaar een week even helemaal tot rust te komen? Dan is deze verstilde én energieke schrijfretraite iets voor jou!

De benadering van schrijven die je deze midweek neemt is gericht op het maken van een ongecensureerde verbinding met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; in dit programma leg je de basis voor sterke schrijfspieren.

Volgens veel deelnemers gaan de effecten van deze hooggewaardeerde retraite verder dan alleen schrijven. Verwacht naar huis te keren met een verruimde blik op jezelf en je wereld.

‘Ik wil schrijven. Ik kan schrijven! Ik had die overtuiging losgelaten omdat ik dacht dat het ‘weg’ was. Nu voel ik weer wat ik het diepst van binnen wil én wat ik kan.’

‘Geertje is open, eerlijk, gul, met haar hele persoon een inspiratie.’

‘De combinatie van stilte- schrijfoefeningen en ruimte voor mijn eigen schrijfproject vond ik goed in elkaar zitten.’

Tijdens deze retraite gebruik je een uit zenboeddhisme afkomstige benadering van schrijven, die geen enkele ervaring vereist. Het enige wat je nodig hebt is een open geest en snelschrijvende pen. Het is van harte aan te raden om kennis te maken met de schrijfmethode van deze retraite. Hier kun je de eerste hoofdstukken van Geertje’s schrijfklassieker ‘Zin: Lust in je Leven door Schrijven’ gratis doornemen of bestellen.

Boek van deze retraite

Voorafgaand aan deze retraite lezen we gezamenlijk een boek. Na inschrijving krijg je te horen welk boek dat is.

Dagschema

Elke dag bestaat uit een meditatieve ochtendwandeling, twee gezamenlijke sessies en een optionele avondsessie. Wat dit programma kenmerkt is dat er in de middag en avond volop ruimte is om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, te wandelen of te rusten. Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen.

Andere schrijvers zijn vaak je beste leraren. Daarom bestuderen we in deze retraite ook het werk van andere schrijvers. Zo lezen we voorafgaand aan het programma gezamenlijk één boek- na inschrijving ontvang je de titel zodat je dat in alle rust kunt lezen in de aanloop naar het programma. We bespreken dat boek – en wat we ervan kunnen leren als schrijver tijdens het programma.

Daarnaast komen we in de avonden (optioneel) samen in een ‘schrijfsalon’. Daar delen we fragmenten van onze favoriete schrijvers rondom de vraag wat maakt iemand een ‘goede’ schrijver?

Het is goed om te weten dat één op één feedback geen onderdeel uitmaakt van deze retraite. Geertje biedt wel persoonlijke schrijfbegeleiding aan buiten de programma’s. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Ervaringen van eerdere deelnemers aan deze schrijfretraite:

‘Deze tijd heeft me wakkerder gemaakt, anders doen kijken en me nieuwe woorden gegeven.’

‘Geertje is authentiek en steeds verrassend.’

‘Het heeft me geholpen om opnieuw te ontdekken hoe leuk schrijven is. Ik heb enorm veel plezier gehad.’

‘Ik vond de luchtigheid prettig, zonder dat het programma inleverde aan diepgang.’

‘Ik heb genoten van de humor en eerlijkheid.’

‘Er is een hele wereld voor me open gegaan en schrijven is veel tastbaarder geworden.’

‘Ik weet nu hoe ik het fundament onder mijn verhaal kan bouwen.’

Soort activiteit

schrijfvakantie

Wie

Geertje Couwenbergh

Wanneer

3-7 mei 2023

Hoeveel

vanaf 579 euro