Korte cursus portretschrijven

Met een (geschreven) portret kan je iemand een eer bewijzen, herinneringen bewaren of je verhouding tot een ander onderzoeken. Zo kan je met een portret iemands leven, karakter en keuzes gedenken bij een uitvaart, maar ook een jubilerend of trouwend koppel verrassen. Je kan een goede vriend of dierbare collega in het zonnetje zetten of duiken in het wezen van iemand die je beter zou willen begrijpen.

Aanpak
Een nieuwe vaardigheid leer je door te doén. En door vervolgens op je aanpak en teksten te reflecteren. Wil je leren portretschrijven, schrijf dan veel portretten. Probeer zoveel mogelijk technieken, perspectieven en strategieën uit. Kijk nieuwsgierig en eerlijk naar je eigen werk en dat van anderen.

In deze vijfdelige cursus portretschrijven krijg je veel ruimte om te proberen en reflecteren. De lessen zijn interactief, de oefeningen kort en afwisselend, zodat je in korte tijd veel schrijfkilometers kan maken. De volgende oefeningen komen aan bod:
- iemand zo objectief mogelijk beschrijven
- iemand levensecht beschrijven door contrast en metaforen
- een scène schrijven over iemand die je dierbaar is
- iemand portretteren op basis van een interview
- een zelfportret schrijven

Deze cursus is eerder praktisch dan theoretisch, maar schrijfprincipes worden altijd uitgelegd. We bespreken voorbeelden (van elkaar en van ervaren schrijvers), je krijgt twee keer individuele feedback op je tekst en voor de diepzeeduiker heb ik elke week een inspirerende leestip.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die het geschreven portret op een speelse en veilige manier wil onderzoeken. Schrijfervaring is mooi meegenomen, maar niet vereist. Er is ruimte voor 6 tot 12 deelnemers.

Over de docent:
Elske van Lonkhuijzen schrijft levensverhalen, portretten en ultrakort speels proza. Daarbij experimenteert ze graag met vorm. Zo maakte ze een haikukaraoke-installatie, een kleurboek met portretten van grootouders en 'B(r)oekje', een stickerboek met anekdotes bij al haar korte broeken. 

Soort activiteit

cursus

Wie

Elske van Lonkhuijzen 

Wanneer

De cursus beslaat vijf zaterdagochtenden van 10.00 tot 12.30 uur
De lesdagen zijn: 14, 21 en 28 januari, 4 en 18 februari 2023
(op 11 februari is er geen les zodat je tijd hebt voor een langere schrijfopdracht)

Hoeveel

245 euro (als je de proefles op 10 december volgde, krijg je 45 euro korting)