JE BENT ER!

Autobiografisch schrijven

Jij bent de enige die met jouw ogen kan kijken. De enige die weet hoe het voor je is om te bestaan. Geen uur van jouw leven is inwisselbaar voor een uur uit het leven van een ander.

Elk leven is een wereld op zich en er is niemand zo goed thuis in de wereld die jij bent als jijzelf. Valt er een betere reden te bedenken om je eigen bestaan te kiezen als inspiratiebron bij het schrijven? Deze masterclass is een driedaagse creatieve ontdekkingsreis. Je gaat woorden vinden voor beelden en ervaringen die in je huizen. Je gaat werken aan een tekst of meerdere teksten die het voor lezers mogelijk maakt een glimp op te vangen van hoe het is om jou te zijn.

Een aantal onderwerpen die aan bod komen:

1.
Hoe verhoud je je, wanneer je autobiografisch schrijft, tot je omgeving? Moet je rekening houden met je vrienden, familie? Moet je proberen te voorkomen dat je ze kwetst of in verlegenheid brengt? En zo ja: hoe doe je dat?

2.
Hoe voorkom je, als schrijver die zichzelf als onderwerp kiest, dat wat je schrijft zelfingenomen is?

3.
De lezer kent jou niet. Hoe zorg je ervoor dat ze na de eerste zin de tweede zin wil lezen. En na de tweede zin de derde. De meeste lezers 'gaan niet met je mee', als je ze niet eerst verleidt. (En lezers die wel met je meegaan als je ze niet eerst verleidt, zijn mensen van wie je je kunt afvragen of je wel wilt dat die met je meegaan. :-)

2.
In de Griekse mythologie is Mnemosyne (het geheugen) de moeder van de Muzen. De muzen, dat zijn de Godinnen van kunst en wetenschap. Dus: het geheugen is de moeder van de creativiteit. En ook van de gedachte en van het leren. Wij zijn van herinneringen gemaakt. Toch kan het ingewikkeld zijn om herinneringen die in ons liggen opgeslagen boven te krijgen. Hoe doe je dat?

Tjitske Jansen (1971) studeerde in 1996 af aan ArtEZ, de academie voor Theater in Arnhem. Ze is freelance schrijfster, publiceerde drie bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003), Koerikoeloem (2007) waarmee ze de Anna Bijns Prijs won en Voor altijd voor het laatst (2015).

Soort activiteit

cursus

Wie

Tjitske Jansen

Wanneer

Data en tijdstip: 16 oktober 2020 11:00 uur t/m 18 oktober 2020 17:00 uur

Hoeveel

€565,- (inclusief materiaal, verblijfskosten en maaltijden).

Vroegboekkorting: meld je aan vóór 16 september en ontvang €50,- euro korting.