Geloofwaardig schrijven met Jelte Nieuwenhuis

Veel van de talloze manuscripten die redacteur en literair agent Jelte Nieuwenhuis onder ogen krijgt, zijn technisch vaardig geschreven, maar komen toch niet in aanmerking voor publicatie. Ze missen iets fundamenteels: ze zijn niet geloofwaardig. Daarom richt de masterclass van Jelte zich in tegenstelling tot veel andere schrijfcursussen niet op het aanleren van technieken, maar op geloofwaardig schrijven.

Hoe doe je dat, een verhaal vertellen op zo’n manier dat je lezer bereid is om te geloven wat je zegt? Met name bij verzonnen verhalen als romans is dat natuurlijk een hele belangrijke vraag, maar het zou je verbazen hoe moeilijk het soms kan zijn om ook waargebeurde verhalen levensecht te laten zijn. Hoe komt dat? Wat ís geloofwaardigheid überhaupt? Waarom valt een ongeloofwaardig verhaal als een kaartenhuis in elkaar, hoe kundig het ook is geschreven?

Deze wezenlijke vragen gaat Jelte in deze masterclass met de cursisten te lijf. Het zijn misschien wel de moeilijkste vragen die de literatuur in haar geschiedenis heeft opgeworpen, dus verwacht geen pasklare antwoorden en zie juist de zoektocht als integraal onderdeel van de cursus.

Die zoektocht zal niet alleen theorie omvatten — integendeel. Anders kijken naar zaken als fictie, ‘echtheid’, ‘literairheid’ en geloofwaardigheid maakt ook dat je anders gaat schrijven. Daarbij zal Jelte je met avontuurlijke schrijfopdrachten voortdurend uitdagen om die andere denkwijzen toe te passen in de praktijk en uit te zoeken hoe je echtheid uit het niets kunt maken. Kortom, hoe je als schrijver echt kunt toveren.

Soort activiteit

cursus

Wie

Schrijfcursus Amsterdam | Jelte Nieuwenhuis

Provincie/locatie

Noord-Holland

Waar

Amsterdam

Wanneer

Data: 2, 9, 16, 24 april 2020
Tijd: Donderdagavond 19.00 - 22.00 uur

Hoeveel

€ 335,- tot 1 maart (daarna € 375,-)