Start » Activiteit » Vijfdaagse Schrijf & Stilteretraite

Vijfdaagse Schrijf & Stilteretraite

Soort: cursus
Wie: Geertje Couwenbergh

‘Schrijven is ultiem recessiechique. Je kunt het overal doen, van op een vliegreis tot in bed. Je kunt het bovendien altijd doen, wanneer je zit te wachten op een bus of als je net een geliefde begraven hebt. Er is werkelijk geen tijd, plek of omstandigheid waar je niet in, over en doorheen kan schrijven. Je hoeft geen speciale outfit aan te doen of ervoor naar een bijzondere plek te gaan. Het enige wat écht nodig is heb je altijd bij de hand, namelijk je hart, geest en leven zelf.’

Uit Zin: Lust in je Leven door Schrijven

Zoek je tijd om eindelijk met schrijven te beginnen? Een bestaand project op te pakken? Of verlang je ernaar een week even helemaal tot rust te komen? Dan is deze verstilde én energieke schrijfretraite iets voor jou!

Duik onder bezielde begeleiding van auteur en schrijfleraar Geertje Couwenbergh vijf diepe dagen de stilte -en je pen in.

De benadering van schrijven die je deze midweek neemt is fundamenteel; het is gericht om een ongecensureerde verbinding te maken met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; in dit programma leg je de basis voor sterke schrijfspieren.

Volgens veel deelnemers gaan de effecten van deze hooggewaardeerde retraite verder dan alleen schrijven. Verwacht naar huis te keren met een verruimde blik op jezelf en je wereld.

‘Heel voedend om zoveel tijd en ruimte samen alleen te zijn. Goed om te ervaren dat schrijven niet in je eentje hoeft, dat er meer mensen mee bezig zijn, dat geeft steunt en verbindt.’

‘Door dit programma liet ik kanten van mezelf zien die ik vaak verborgen houd.’

‘Geertje is authentiek en steeds verrassend.’

‘Ik heb inspiratie opgedaan om de personages in mijn eigen project leven in te blazen.’

Tijdens deze retraite gebruik je een ongecensureerde benadering van schrijven, die geen enkele ervaring vereist. Het enige wat je nodig hebt is een open geest en snelschrijvende pen. Ik raad je van harte aan om kennis te maken met de schrijfmethode van dit weekend. Hier kun je de eerste hoofdstukken van Geertje’s schrijfklassieker ‘Zin: Lust in je Leven door Schrijven’ gratis doornemen of bestellen.

Dagschema

Elke dag bestaat uit twee gezamenlijke sessies en een optionele avondsessie. Wat dit programma kenmerkt is dat er in de middag en avond volop ruimte is om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, wandelen of rusten. Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen.

Alhoewel elke vijfdaagse dezelfde structuur heeft, is het elke keer anders. Het dagschema bestaat uit twee gezamenlijke schrijfsessies, uitwisseling, een gezamenlijke stiltewandeling in de ochtend en optionele bijeenkomst in de avond. In de middag en avond is er volop ruimte om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, wandelen of rusten.

Tijdens de avonden komen we (optioneel) samen in een schrijfsalon om het werk van andere schrijvers te bestuderen. Bovendien lezen we voorafgaand aan het programma gezamenlijk één boek. Na inschrijving ontvang je hier uiteraard meer informatie over.

Het is goed om te weten dat één op één feedback geen onderdeel uitmaakt van deze weekend retraite. Geertje biedt wel persoonlijke schrijfbegeleiding aan buiten de programma’s. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wat is het verschil tussen een weekend of een vijfdaagseretraite?

Een schrijf- en yogaweekend bevat adem- en bewegingsessies onder leiding van yogadocente Jasmijn Koelink. Veel deelnemers komen naar een weekend om kennis te maken met de methode, hun schrijfleven een nieuwe impuls te geven of eerder gemaakte schrijfvrienden terug te zien. Het weekend is een korter, ontspannend en dynamisch programma.

Deze vijfdaagse heeft, afgezien van een bewegende meditatie ‘s ochtends, geen periodes van begeleide beweging. Hierdoor is er meer vrije tijd. In die tijd kiezen veel deelnemers om te werken aan een schrijfproject. Maar ook om uit te rusten, te wandelen, yoga te doen, te lezen of slapen – wat het ook maar is waar je meer van wilt. Ook lezen we voorafgaand aan een vijfdaagse gezamenlijk één (steeds wisselend) boek dat we bespreken. De vijfdaagse is een verstild, diep en persoonlijk in te richten programma.

Er zijn veel deelnemers die deze twee programma’s afwisselen. Het weekend als een terugkerend schrijf-stimulans en de vijfdaagse om meters te maken in hun schrijfproject. Voor welk programma je ook kiest; ze hebben de neiging nooit hetzelfde te zijn. We zijn blij regelmatig terugkomende deelnemers te ontvangen.

Ervaringen van eerdere deelnemers aan deze 5-daagse:

‘Een prachtig oorspronkelijk programma waarin ieders eigenheid omarmd wordt’.

‘Heel waardevol. Geeft rust en vertrouwen dat er een onuitputtelijke bron van vertel en verhaalkracht is. En de bevestiging dat het delen van persoonlijke verhalen heelt’.

‘Geertje is open, eerlijk, gul, en een inspiratiebron. Ze is duidelijk in structuur, of juist het loslaten ervan’.

‘Het was heel intensief en ook heel leuk. Alles stroomt!’

Geertje Couwenbergh is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het populaire ‘Zin’, het boek dat HP/De Tijd een ‘bron van inspiratie voor elke auteur’ noemt en dat in 2019 in een hernieuwde editie verschijnt. Ze publiceert in bladen als Happinez en Rebelle Society. Daarnaast begeleidt ze al bijna tien jaar honderden schrijvers in haar unieke belichaamde schrijfprogramma’s – Schrijven Magazine noemde haar een ‘topdocent’. Ontdek haar onlangs verschenen boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies, de bundeling van haar populaire adviescolumn in Happinez.

Schrijf je in voor dit programma!

Provincie: Gelderland
Waar: Huissen
Wanneer: 18-22 Augustus 2019
Hoeveel: 441 euro
Meer informatie: https://geertjecouwenbergh.com/event/vijfdaagse-schrijf-stilteretraite/

Lees Schrijven Magazine
  • Schrijflessen van thrillerkoning Stephen King
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee