Start » Activiteit » Het Taalfeest van Zuijdgeest met Wim Daniëls en anderen

Het Taalfeest van Zuijdgeest met Wim Daniëls en anderen

Soort: festival
Wie: Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven

Spraakcomputers, schrijfrobots en nooit meer zelf schrijven

Gaan schrijfrobots of spraaktechnologie het schrijven overnemen? Of lezen we straks rechtstreeks elkaars gedachten via implantaten in ons hoofd? Met welke woorden en zinnen krijg je je lezer waar je hem wilt hebben? En hoe haal je het woordenboek?

Op deze vragen wil het mini-congres Het Taalfeest van Zuijdgeest antwoord geven. Taalcabaretier Wim Daniëls bepeinst in een theatercollege hoe je in het woordenboek komt. Taalexpert gedragverandering Jeanine Mies zet uiteen hoe de overheid met de Handleiding Gedragstechnieken voor brieven en e-mails (2018) van het Behavioral Insights Netwerk Nederland (BIN NL) lezersgedrag beïnvloedt. Ineke Hilhorst, coach met “met helderziende touch” van ondernemers en BN-ers, voorspelt de toekomst van het schrijven.

Parelen jubileum
Aanleiding voor mini-congres Het Taalfeest van Zuijdgeest is het parelen jubileum van Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven uit Soest. Dat verzorgt al dertig jaar schrijfcursussen voor ambtenaren en dienstverleners. Het had en heeft vijf provincies, zes ministeries en 79 gemeenten tot klant en daarnaast onder meer hogescholen, roc’s, zorginstellingen en woningbedrijven.

Begrijpelijk schrijven
Directeur/ eigenaar drs. Peter Zuijdgeest (Delft, 1953) maakte school met zijn cursus Begrijpelijk schrijven voor ambtenaren (1989) en de Taalprijs voor ambtenaren (1991) die alom navolging hebben gevonden. Daarna trok hij landelijk de aandacht met onder meer zijn Taaljoker, een speelkaart met anti-schrijftips voor de gemeente Den Haag, zijn cursus “Sexy” - oftewel aantrekkelijk - schrijven” voor ambtenaren en de Onwoorden Top 100 Aller Tijden. Zijn term “jip-en-janneketaal” haalde in 2005 de Van Dale.

Provincie: Utrecht
Waar: Zeist
Wanneer: 28 06 2019
Hoeveel: Gratis voor bestaande relaties. Onder schrijfliefhebbers worden daarnaast 10 stoelen verloot.
Meer informatie: https://www.bureauzuijdgeest.nl/

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN