Start » Activiteit » Het levensverhaal als heldenreis met Mieke Bouma

Het levensverhaal als heldenreis met Mieke Bouma

Soort: schrijfvakantie
Wie: il Bene zomer(schrijf)weken

Bij het schrijven van levensverhalen is het de kunst om de rode draad te vinden en bepalende thema’s te onderscheiden. Schrijven is ordenen. Dan pas kun je van willekeurige en soms chaotische gebeurtenissen een coherent en betekenisvol verhaal maken.
Deze week biedt daarbij de nodige structuur, begeleiding en inspiratie door the Lady of Storytelling Mieke Bouma

Het leven als verhaal
Uitgangspunt voor deze schrijfweek vormt de Reis van de Held, zoals beschreven door Joseph Campbell in het boek Storytelling in 12 stappen.
De Reis van de Held is een universele verhaalstructuur die laat zien dat ieder verhaal een variatie is op een eeuwig terugkerend thema: een hoofdpersoon die in zijn zoektocht naar de schat of de bestemming op moeilijkheden stuit, draken moet overwinnen en uiteindelijk een innerlijke transformatie doormaakt.

In ieders levensverhaal krijgt deze universele verhaalstructuur een unieke vorm. Het beschrijven van levensverhalen en het uitwisselen daarvan in een schrijfgroep zorgt voor veel herkenning, bewustzijn, creativiteit en veel gouden ideeën.

De reis herinnert ons aan dat wat we ten diepste willen en wijst ons de weg naar een zinvolle bestemming.

De Reis van de Held hielp al vele schrijvers bij het vertellen en schrijven van hun (levens)-verhalen. De methodiek bevrijdt de creativiteit en leidt tot bijzondere inzichten.
In vier lesdagen wordt niet alleen jouw verhaal bevrijd, maar krijg je een structuur in handen die tevens jouw persoonlijke reis en ontwikkeling als schrijver in gang zet. Na afloop weet je wat je te vertellen hebt en hoe je dat vorm kunt geven.

Voor wie? voor jou, bijvoorbeeld
Voor iedereen die zijn levensverhaal wil schrijven en daarin structuur en richting zoekt. Maar deze week is ook voor iedereen die er behoefte aan heeft om een verhaal van het leven te maken, om enige orde in de ogenschijnlijke chaos aan te brengen en daarmee zin en betekenis te creëren.
Tot slot is deze week voor creatieve geesten die volgens een nieuwe methodiek verse inspiratie zoeken.

Wie is The Lady of Storytelling
Mieke Bouma is een veelgevraagde storycoach, leraar en auteur van diverse boeken over storytelling. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en schreef scenario's voor film, tv en opdrachtfilms. Ze gaf les in scenarioschrijven en leidde diverse scriptschrijvers op.
Sinds 2007 helpt ze mensen en organisaties bij het vinden, componeren of vertellen/schrijven van hun verhaal. Ze is oprichter van de Storytelling Academy en geeft daar les.
Haar boeken - Storytelling in 12 stappen, De Held in je eigen Verhaal, Waarom de heks in de oven verdween, De 12 Oerkarakters van Storytelling en haar meest recente boek Het verhaal van je leven - gaan allemaal over wat verhalen betekenen in het leven van mensen.

Praktische zaken
Voor aanvang van de week zal deelnemers gevraagd worden om een korte (max 250 woorden) samenvatting van het verhaal waar zij aan (willen) werken in te sturen.

Midden in de week is er een vrije dag en gelegenheid tot strand- of stedenbezoek (Pietrasanta, Pisa of Lucca).

Prijs van € 875 is inclusief
-6 overnachtingen op een eenpersoonskamer met gedeelde badkamer*
-ontbijt, lunch, diner en versnaperingen (op de vrije dag is er alleen ontbijt)
-4 workshops Het levensverhaal als Heldenreis door Mieke Bouma
* een kamer delen geeft 10% korting en is op basis van beschikbaarheid

Prijs is exclusief
-reiskosten tot de groepslocatie
-reis- of annuleringsverzekering

Provincie: buitenland
Waar: Toscane
Wanneer: 8 - 14 juli 2019
Hoeveel: € 875
Meer informatie: https://www.ilbene.nl/schrijven-met-het-creatiepentagram

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!