Start » Activiteit » Etty: gids door ons innerlijk landschap

Etty: gids door ons innerlijk landschap

Soort: cursus
Wie: SchrijfPassie

Etty: gids door ons innerlijk landschap

“Vooruit dan maar! Dit wordt een pijnlijk en haast onoverkomelijk moment voor mij: het geremde gemoed prijsgeven aan een onnozel stuk lijntjespapier. De gedachten zijn soms zo klaar en helder in het hoofd en de gevoelens zo diep, maar opschrijven dat wil nog niet”
(9-3-1941)
Zo begint Etty haar dagboek als 27 jarige midden in bezet Amsterdam.
Etty werd geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Na haar schooltijd in Deventer studeerde zij rechten en Slavische talen in Amsterdam en werkte als medewerkster bij de Joodse Raad die in opdracht van de Duitse bezetter de Joodse gemeenschap in Nederland moest bestuderen. Zij besloot niet onder te duiken en werd in 1942 gedeporteerd naar kamp Westerbork. Een jaar later werd zij samen met har ouders en broer Mischa getransporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. Het Rode Kruis meldde dat zij op 30 november 1943 in Auschwitz de dood vond.

Etty Hillesum is een jonge vrouw, die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn. Wat Etty vaak herhaalde, is dat een mens zichzelf moet leegmaken van zowel angstige als begerige voorstellingen.

Aan de hand van citaten van Etty uit “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941 – 1943” geef ik schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken.
Het is fijn als je het boek “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943” gelezen te hebt of in je bezit hebt, maar niet perse noodzakelijk voor het volgen van de cursus.
We delen met elkaar de teksten zodat we zelf betekenis geven aan wat we hebben geheven. Wanneer het te persoonlijk is, mag je uiteraard “passen”

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19, Rhenen

Data:27 februari, 6, 13 en 20 maart 2019

Kosten: 125 euro, incl. koffie/thee

Provincie: Utrecht
Waar: Rhenen
Wanneer: Februari-maart 2019: 4 dinsdagmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur
Hoeveel: 125 euro
Meer informatie: www,schrijfpassie.nl

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE