Start » Activiteit » 5 daagse Schrijf- en Stilteretraite in klooster Huissen

5 daagse Schrijf- en Stilteretraite in klooster Huissen

Soort: schrijfvakantie
Wie: Geertje Couwenbergh

5 daagse schrijf- en stilteretraite met schrijfster Geertje Couwenbergh.

‘ Door te schrijven breek je de deur open naar een wereld binnen de wereld die je al denkt te kennen. Die alledaagse magie van aandacht houdt bovendien niet op wanneer je je pen van het papier haalt. Het schijnt door in de manier waarop je de dop op je pen doet. Hoe je de pen neerlegt. Het gaat door wanneer je met iemand praat. Wanneer je je lakens verschoont. … Met aandacht is de wereld naakt, rauw, magisch en levendig. Het is de perfecte wereld voor de schrijver.’ Uit Zin: Lust in je Leven door Schrijven

Zoek je tijd om eindelijk met schrijven te beginnen? Een bestaand project op te pakken? Of verlang je ernaar een week even helemaal tot rust te komen? Dan is deze verstilde én energieke schrijfretraite iets voor jou!

Duik onder begeleiding van auteur en schrijfleraar Geertje Couwenbergh vijf diepe dagen de stilte -en je pen in.

De benadering van schrijven die je deze midweek neemt is fundamenteel; het is gericht om een ongecensureerde verbinding te maken met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; in dit programma leg je de basis voor sterke schrijfspieren.

‘Geertje is er echt. Ze heeft respect voor iedereen, maar is “streng” waar nodig. Ze is het programma.”

‘Het was heel intensief en ook heel leuk. Alles stroomt!’

Tijdens deze contemplatieve schrijfmidweek gebruiken we schrijven, stilte, beweging en uitwisseling om in verbinding te komen met jezelf en je wereld. Wat dit programma kenmerkt is dat er in de middag en avond volop ruimte is om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, wandelen of rusten.

‘Om met een groep in dezelfde ruimte te zijn waar iedereen schrijft is erg inspirerend en uitnodigend. Het enthousiasme van Geertje en de ervaringen die ze deelt helpt ook enorm'.

Het verdient aanbeveling om kennis te maken met de schrijfmethode die in dit programma gebruikt wordt. Hier kun je Geertje’s veelgeprezen schrijfboek ‘Zin’ bestellen, of de eerste hoofdstukken gratis doornemen.

Eén op één feedback maakt geen onderdeel uit van dit programma. Geertje biedt dit wel aan buiten de programma’s en tijdens de Eetbaar Schrijven 5-daagse retraite in januari 2019.

Dagschema

Alhoewel elke 5-daagse dezelfde structuur heeft, is het elke keer anders. Het dagschema bestaat uit twee gezamenlijke schrijfsessies, uitwisseling, een ademsessie in de ochtend en optionele bijeenkomst in de avond. In de middag en avond is er volop ruimte om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, wandelen of rusten.

Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wat is het verschil tussen de 5-daagse retraites in 2018 en de Eetbaar Schrijven 5-daagse in 2019?

Tijdens de twee 5-daagse in 2018 werk je in principe alleen buiten de sessies aan je eigen schrijfprojecten. In de sessies zelf zijn we niet gericht op technisch schrijven maar eerder op het vinden van je stem, je schrijfbasis. Op veler verzoek biedt Geertje eens in de zoveel tijd een programma aan waar ze ingaat op wat ze zelf ‘Eetbaar Schrijven’ noemt; schrijven dat bedoelt is voor consumptie, voor anderen.

In de 5-daagse in januari 2019 kun je kennis maken met haar ’10 regels voor Eetbaar Schrijven’, en die direct toepassen in je eigen schrijfproject. Geertje is daarnaast – in tegenstelling tot al haar andere programma’s in het Klooster – tijdens die 5 dagen beschikbaar voor directe feedback. De Eetbaar Schrijven 5-daagse is toegankelijk voor mensen die eerder hebben deelgenomen aan een weekend of 5-daagse, en handen en voeten willen geven aan een concreet project.

Wat is het verschil tussen een weekend of een 5-daagse retraite?

Het grote verschil tussen een weekend en een 5-daagse retraite is (los van de duur) dat een weekend adem- en bewegingsessies bevat onder leiding van Jasmijn Koelink. Veel deelnemers komen naar een weekend om kennis te maken met de methode, hun schrijfleven een nieuwe impuls te geven of eerder gemaakte schrijfvrienden terug te zien. Het weekend is een korter, ontspannend en dynamisch programma.

De 5-daagse heeft, afgezien van een ademhalingssessie ‘s ochtends, geen periodes van begeleide beweging. Hierdoor is er meer vrije tijd. In die tijd kiezen veel deelnemers om te werken aan een schrijfproject. Maar ook om uit te rusten, te wandelen, yoga te doen, te lezen of slapen – wat het ook maar is waar je meer van wilt. De 5-daagse is een verstilt, diep en persoonlijk programma.

Er zijn veel deelnemers die deze twee programma’s afwisselen. Het weekend als een terugkerend schrijf-stimulans en de 5-daagse om meters te maken in hun schrijfproject. Voor welk programma je ook kiest; ze hebben de neiging nooit hetzelfde te zijn. We zijn blij regelmatig terugkomende deelnemers te ontvangen.

Ervaringen van eerdere deelnemers aan deze 5-daagse:

‘Ik kom door dit programma weer in contact met mezelf. Al schrijvend kom ik tot nieuwe, persoonlijke inzichten. En er waren ook luchtige en grappige momenten die me een energie-shot gaven.’

‘Een goed decor om met mijn pen, woorden en zinnen nieuwe kanten van mezelf te ontdekken'.

‘Geertje heeft veel bruikbare schrijfgereedschappen aangeboden.’

‘Ik heb én enorme rust gevoeld, maar ook een constante stroom aan inspiratie. Ik heb mezelf verwonderd, en ben door anderen geraakt.’

‘Door veel eigen tijd moest ik wel aan de bak!’

Je deelname heeft een rimpeleffect: Living on the Edge

Voor elke deelnemer ondersteunen wij samen met Klooster Huissen het project Living on The Edge. Via de Vogelbescherming Nederland draag je op die manier bij aan het tot bloei brengen van de Sahel, waar veel vogels die we hier kennen, overwinteren.

Schrijven betekent – op een heel persoonlijke manier – een grotere wereld toelaten. Dit project belichaamd die grotere wereld. De vogels verbinden je met het welzijn van de overwinteringgebieden, de bewoners van de Sahel en zet je aan het denken over de manier hoe wij in Nederland het landschap inrichten. Deze animatie geeft je een idee van waar de namens jou bijgedragen steun terecht komt.

We doneren tien euro per deelnemer aan dit project. Met een vol programma betekent dit al snel dat we maar liefst 40 vogelbomen kunnen aanplanten, 500 vierkante meter jonge bomen beschermen en één lokale boer(in) kunnen trainen in boombeheer. Wie schrijft, die blijft in onze programma’s.

Hope is the thing with feathers

That perches in the soul,

And sings the tune without the words,

And never stops at all

Emily Dickinson

Aanbevolen links:

Wil je een beter idee krijgen wie Geertje als auteur is? Haar nieuwste boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies ontving lovende recensies!

Geertje Couwenbergh is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het populaire ‘Zin’, het boek dat HP/De Tijd een ‘bron van inspiratie voor elke auteur’ noemt. Ze publiceert in bladen als The Optimist, Happinez en Rebelle Society. Daarnaast begeleidt ze al bijna tien jaar honderden schrijvers in haar unieke schrijfprogramma’s – Schrijven Magazine noemde haar een ‘topdocent’. Ontdek haar recent verschenen boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies.

Word lid van de speciale Facebook groep en blijf op de hoogte van de schrijfprogramma’s in het Klooster Huissen

Provincie: Gelderland
Waar: Huissen
Wanneer: 19 augustus tot 23 augustus
Hoeveel: 299
Meer informatie: https://www.geertjecouwenbergh.com/workshops-retreats/

Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!