Zes tips voor het opzetten van een schrijfgroep

Je hebt zojuist een geweldig verhaal geschreven. Zo voelt het, maar is het ook wel zo? Is de setting duidelijk, is de plot geloofwaardig, kan de lezer zich identificeren met het hoofdpersonage? Als schrijver kun je blijven twijfelen, maar met behulp van een schrijfgroep krijg je een aantal extra kritische ogen om je verhaal te analyseren en te versterken. Met onderstaande schrijftips heb je zo jouw eigen schrijfgroep opgezet.


1. Stel vast wat je van jouw schrijfgroep kan/mag verwachten

De kroeg induiken en onder het genot van een wijntje of pilsje jouw verhaal bespreken met de eerste de beste geïnteresseerde klinkt misschien gezellig in de oren, maar de kans is klein dat je daar een geschikte leespartner mee vindt. Het feit dat diegene liever in de kroeg hangt dan thuis achter zijn bureau zit te lezen of te schrijven, zegt al genoeg.

Stel dus vast, nog voordat je jouw zoektocht naar gelijkgezinde mensen begint, wat je precies van een schrijfgroep verwacht. Moeten de deelnemers kritisch zijn en deadlines aan jouw werk stellen, of zoek je juist aanmoediging, een steuntje in de rug? Een voorbeeld: als je zeker bent over jouw spelling en grammatica, dan valt de vriend die journalistiek studeert af.

Bepaal ook regels, zoals hoe vaak je af wil spreken. Kom je met ‘tweemaal per week’ op de proppen, dan kun je er donder op zeggen dat mensen snel afhaken. Spreek haalbare tijden af en overleg met ieder deelnemer als er een afspraak verschoven wordt.

2. Zoek gelijkgezinde mensen

Het beste beginpunt voor jouw zoektocht is natuurlijk de vrienden- en kenniskring. In het ergste geval kunnen ze jou immers verwijzen naar iemand die zij kennen die schrijft. Maar pas op: vrienden en familie hebben doorgaans geen objectieve kijk op jouw werk. Ze zullen jouw werk al snel ‘goed’ noemen om niet beledigend over te komen. Positief commentaar is fijn, maar daar kun je helaas weinig van leren.

Je kunt dus beter op zoek gaan naar kennissen of onbekende mensen. Maak een groep aan op Facebook, doe een oproep over jouw pagina en nodig mensen uit die jou geschikt lijken. Of stuur tweets de wereld in met een handige hashtag zodat mensen jou vinden. Als zoetmakertje kun je altijd een paar verhaalfragmenten op een blog zetten en ernaar verwijzen.

Gebruik je geen sociale netwerken? Dan kun je altijd een advertentie in de krant zetten of in jouw buurt ophangen. Wederom: wees helder en duidelijk over wie en wat je zoekt, zodat je niet het merendeel van de mensen die zich aanmelden hoeft af te wijzen.

3. Maak duidelijke afspraken

Zodra jouw groep vorm begint te krijgen, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Denk aan: een locatie (bij iemand thuis, in de bibliotheek, in een afgehuurde zaal), wie leidt de vergaderingen (en wisselt die rol?), op wiens verhalen wordt ingegaan, hoe groot is het stuk dat je aanlevert, etc.

Dergelijke afspraken zijn belangrijk voor het overzicht van de vergaderingen, al is het maar om iedereen evenveel tijd te gunnen voor feedback. Ook kun je denken aan thema-avonden (‘Vanavond besteden we enkel aandacht aan het verloop van de verhalen’).

4. Stel deadlines

Vooral voor het aanleveren en nakijken van stukken. Je kunt ook  denken aan afwisselende reviewbuddies, zodat je variatie houdt op de te lezen stukken. Verzin ook een bepaalde ‘straf’ als iemand zich niet aan die deadlines houdt. Wees hier consequent in, maar houd het wel leuk. Een simpele regel als ‘Na twee keer te laat aanleveren, moet je trakteren’ kan al erg goed werken als een mentale trigger om toch op tijd te zijn. Stel ook duidelijke regels als iemand verhinderd raakt en zijn/haar stuk niet kan aanleveren.

5. Houd een duidelijk doel voor ogen

Een vraag die je aan jezelf moet stellen is: Welke kant wil ik op met deze groep? Voor veel mensen is het enkel een gezellige bijeenkomst met eensgezinde mensen die elkaar helpen met elkaars hobby, maar het kan ook zijn dat je jouw verhaal aan het klaarstomen bent voor een uitgever. Wees open naar jouw groepsgenoten over jouw visie op de bijeenkomsten en stem elkaar meningen af op dit doel. Het hoeft niet te blijven bij het nakijken van elkaars werk: misschien kunnen jullie samen een verhalenbundel beginnen, een bespreking van een bepaald boek houden, of wat vriendelijke concurrentie opzetten door gezamenlijk mee te doen aan een schrijfwedstrijd. Er zijn talloze mogelijkheden.

6. Houd het leuk

‘Vergadering’ en ‘bijeenkomst’ kan erg formeel klinken, maar vergeet niet waarom je een dergelijke groep bent begonnen. Deel jouw passie met jouw groepsgenoten, leer van elkaar, inspireer elkaar en heb plezier in het maken en lezen van de verhalen die voortkomen uit jullie creativiteit. Schrijven moet immers leuk blijven!

Door: Reinoud Schaatsbergen