Afbeelding

boekenwinkel

Foto: Cottonbro op Pexels

Hoe promoot je jouw roman?

Wilma van den Akker publiceerde kortgeleden haar roman ‘Een veilige plek’. Ze geeft tips voor boekpromotie, speciaal in coronatijd.


Als er één eigenschap is die je als schrijver moet hebben, is het doorzettingsvermogen. Een goed verhaal en schrijftalent zijn helaas niet voldoende. Je hebt je roman geschreven en herschreven en hulp gevraagd toen je vastliep. Je bent de boer op gegaan met je manuscript en hebt hele en halve afwijzingen geïncasseerd. Je besloot je boek in eigen beheer uit te geven en doet dus zelf alle promotie.

Bij Pumbo begeleidt een vaste contactpersoon je bij het voorbereiden van het manuscript en de vormgeving. Een aantrekkelijk omslag is al reclame voor je boek. Vraag een copywriter om hulp bij de wervende flaptekst en laat een goede auteursfoto maken. 

Je hebt veel geïnvesteerd in de kwaliteit van je boek. Uiteraard betaal je ook voor het drukken. Maak een goede afweging van het aantal exemplaren en de prijs. Je boek kan worden opgeslagen bij het Centraal Boekhuis, een deel laat je thuis afleveren. Hoe komen al die boeken nu in handen van lezers? Hoe krijg je iets terug voor al jouw inspanningen en investeringen?


Alles op slot, wat nu?

Als relatief onbekende schrijver moet je dicht bij huis beginnen. Direct contact werkt het beste, maar je moet er wel zin in hebben om steeds je boek bij anderen onder de neus te duwen. Normaal gesproken nodig je mensen uit voor een feestelijke boekpresentatie, houd je lezingen en signeersessies bij lokale boekhandels. Helaas zijn momenteel door de coronamaatregelen boekhandels, cafés en galeries op slot.

Lees hier specifieke tips van Pumbo voor boekmarketing in coronatijd. Het komt erop neer dat er nóg meer online zal moeten gebeuren dan normaal. Er zijn schrijvers die kiezen voor een online boekpresentatie. Het nadeel is dat je dan nog steeds niet fysiek kunt signeren en overdragen. Ik koos voor een ludieke, coronaproof bijeenkomst, achter Amsterdam Centraal Station. Het eerste exemplaar van Een Veilige Plek ging naar Thomas Verbogt, die mij zo goed geholpen had. Via de sociale media trommelde ik vrienden op en verkocht de eerste boeken met korting. Goede foto’s van zo’n presentatie zijn waardevol promotiemateriaal. 

Maak een boektrailer 

Met een boektrailer, een filmpje van ongeveer een minuut, maak je mensen nieuwsgierig naar je boek. Ik werkte met een professionele videomaakster en een actrice. Zelf was ik voor het eerst scriptschrijver, locatiescout, regisseur, producent en geluidstechnicus. Soms zenuwslopend, maar altijd leerzaam. Als je eenmaal je boektrailer hebt, kun je die op allerlei media posten. Eerlijk gezegd kun je nooit genoeg aan promotie doen, dus je moet er wel lol in hebben. Voor mij is de combinatie van promotie en netwerken ‘Pretwerken’. Maar wel gedoseerd. Het kost veel tijd en energie en de opbrengsten zijn niet groot. Ik ben blij met elke aandachtige lezer. 

Zet al je creativiteit in

Stuur persberichten naar literaire redacties van kranten, tijdschriften en andere media, bied recensie-exemplaren aan, plaats berichten op je eigen website en in de sociale media, zoals Facebook en LinkedIn. Verloot een boek onder mensen die je boektrailer willen delen. Richt je op doelgroepen waar je belangstelling voor het onderwerp verwacht. Zet al je creativiteit in en heb het lef om hulp te vragen. Laat lezers een recensie plaatsen op Hebban.nl of Bol.com. Check regelmatig of gegevens kloppen, want er kan van alles misgaan op websites en bij de post. Blijf duimen voor versoepeling zodat je weer lezingen en signeersessies kunt geven. Schrijf tipartikelen voor beginnende schrijvers. Wees niet te bescheiden, zeg: lees mijn boek! 

Over de auteur

Wilma van den Akker schreef de roman ‘Een veilige plek’.