Het geheim van een cover die verkoopt

De omslag van je boek moet er mooi uitzien. En de aandacht trekken. En onderscheidend zijn van andere boeken in dat genre. En je doelgroep aanspreken. En passen bij je verhaal. 
Hoe zorg je voor een cover die dat allemaal doet en ook nog goed verkoopt?


Maak niet dezelfde fout die ik (jarenlang!) maakte

Toen ik begon met het uitgeven van mijn eigen boeken, heb ik veel fouten gemaakt. De grootste fout was om zelf te proberen een boekomslag te ontwerpen. Ik dacht dat een boekomslag er gewoon mooi uit moest zien. Er komt echter veel meer bij kijken.
Ik probeerde bijvoorbeeld te veel op de cover te plaatsen. Ik wilde iets magisch creëren, iets anders. Ik voegde beelden toe van iedere stap van het proces dat in het boek werd beschreven, symboliek van de titel of een knipoog naar een belangrijk detail in het boek.
Alleen mensen die het boek hadden gelezen, zouden deze dingen begrijpen, en ik hoopte dat ze echt onder de indruk zouden zijn. Het bleek echter dat potentiële lezers niet echt onder de indruk waren; mijn boeken werden niet of nauwelijks verkocht…

Het duurde even voordat ik erachter kwam dat mijn aanpak helemaal verkeerd was. De cover is namelijk niet bedoeld voor mensen die het boek al hebben gelezen. In plaats daarvan is het belangrijkste doel van de cover om jouw boek te laten opvallen tussen andere boeken (zowel online als offline), interesse te wekken van mensen die het nog niet kennen, en om het te verkopen.

De weg naar een goede cover

  • Wanneer je online naar een boek zoekt, op je laptop of smartphone, zie je niet de volledige omslag maar alleen de thumbnail, de mini-versie van het boek. In één oogopslag moet duidelijk zijn waar je boek overgaat, voor wie het geschikt is en wat de lezer er aan gaat hebben.
  • Zorg daarom dat je cover als thumbnail zichtbaar, leesbaar en aantrekkelijk is. Er is niet veel plek voor details. Beperk je tot de titel, ondertitel, auteursnaam en één afbeelding. Het was een game-changer toen ik dit eenmaal door had.
  • Ga eens kijken naar boekomslagen van andere auteurs, binnen jouw genre en in andere genres. Wat valt je op? Wat werkt voor jou? Wat trekt je minder aan?
  • Wat wil je overbrengen op je lezer? Hoe kan je dat doen? Welke beelden, kleuren, lettertypes passen daarbij?
  • Wil je een probleem aankaarten op je cover, of de oplossing, het resultaat dat lezers kunnen bereiken na het lezen van jouw boek?


Vraag een professionele ontwerper (mét boekervaring!)

Het is leuk om zelf wat vooronderzoek te doen en wat ideeën te genereren, maar ik kan je aanraden om het definitieve ontwerp van je cover door een professional te laten maken. Liefst een ontwerper die ook echt ervaring heeft met boekomslagen, want er zijn technische specificaties waar je rekening mee moet houden. Plus: zelf gemaakt ziet er namelijk vaak ook echt zelfgemaakt uit. En dat is niet wat je over wilt brengen aan je potentiële lezers, toch?
Veel plezier bij het ontwerpen van jouw cover!

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.

Uitgeven