Ga in gesprek met je personages

Soms denk ik dat ik gek ben of op z'n minst behoorlijk gestoord. Want wie voert nou hele gesprekken met niet bestaande mensen? Klopt niet helemaal: ze bestaan - alleen dan in mijn eigen fantasie. Personages die ik zelf heb bedacht. Maar gesprekken? Vragen stellen en antwoorden krijgen? Serieus?

Mijn nieuwe verhaal belooft groter te worden dan alles wat ik tot nu toe heb geschreven. De nodige humor zal er nog steeds niet ontbreken, maar ik wil de diepte in. Wat inhoudt dat ik mijn personages door en door moet leren kennen. Wat willen ze? Waarom doen ze dat? Waar zijn ze naar op zoek? Ik wil het weten voordat ik aan het schrijven begin, voordat ik me volledig overgeef aan het verhaal.

Hoe kom ik erachter, vroeg ik me af. Door het aan ze te vragen, was het antwoord. Het eureka moment. Je eigen personages aanspreken, waarom heb ik dat niet eerder bedacht?

Zoek je personages op

Doe je ogen dicht. Sluit je op in je schrijfkamer. Zet desnoods een koptelefoon met je favoriete muziek op -  gebruik alles wat voor jou werkt om in de juiste stemming te komen, om je af te zonderen van deze wereld en je te verplaatsen in die andere wereld, de wereld van je personages.

Ga in je gedachten naar de plek waar jij je dat personage voorstelt. Zijn of haar werk? Woning? Een pad in het park waar jouw personage elke ochtend jogt? Ga erheen, bekijk de omgeving, proef de sfeer. 

Spreek je personage aan

Stel jezelf aan je personage voor, zoals je dat zou hebben gedaan met ieder ander die je voor de eerste keer ziet. Kijk naar zijn of haar reactie. Ze weten wie je bent en uit hun eerste woorden en blikken leer je veel over hun persoonlijkheid, hun karakter. Reageren ze enthousiast? Geërgerd? Neutraal? Wat zeggen ze terug? Bekijk ze goed. Van dichtbij vallen je dingen op die je nog niet zelf hebt bedacht: een slordig geknipte pony, een moedervlekje bij de mond, een scheve tand... Of juist die perfect geëpileerde wenkbrauwen of een laag foundation op het gezicht om de oneffenheden van de huid te verbergen? Misschien helpt dit je bij de omschrijving van het personage, of je gebruikt het helemaal niet in je verhaal - je weet alleen dat het zo is.

Stel jouw vragen

De spelregel is dat je personages weten wie je bent en je eerlijke antwoorden geven. Ze blijven echter gewone mensen en bepalen zelf wat ze op dat moment aan je kwijt willen. Het is natuurlijk de bedoeling dat jij zoveel mogelijk over jouw personage te weten komt, maar de situatie en de toon van het gesprek zullen vanzelf aangeven hoe ver je kunt gaan. Verraad niet in het gesprek wat je met je personages van plan bent.

Schrijf

Schrijf je gesprek op. Stel het niet uit, praat op papier. Schrijven is iets magisch: in de flow van het schrijven zullen je vingers vanzelf bewegen in een richting die je niet had verwacht.

Het kan zijn dat het een lang gesprek wordt, je wilt je personage tenslotte door en door leren kennen. Misschien kun je het dan niet in een keer opschrijven door vermoeidheid of gebrek aan tijd. Of je weet simpelweg even niet wat je wilt vragen. Laat het gerust liggen tot de volgende dag en pak het dan weer op. Zorg er wel voor dat de pauze niet te lang wordt, dat je in de flow van het gesprek blijft en het contact met je personage niet verliest.

Laat het bezinken

Klaar met de gesprekken? Weet je voorlopig genoeg? Leg je notities dan even weg, laat alle informatie tot je doordringen. Wacht echter niet te lang: door de gesprekken met je personages ben je al 'ingezogen' in de wereld van je verhaal, het schrijven kan beginnen!

Door Aline van Wijnen

Van Wijnen won de schrijfwedstrijd van het tijdschrift Vriendin en uitgeverij Zomer & Keuning in 2016. Haar debuutroman 'Halsoverkop' is afgelopen zomer uitgegeven. Nu werkt Aline aan haar tweede roman, schrijft columns over alles wat haar opvalt en ze houdt een schrijfdagboek bij. Haar schrijfnieuwtjes zijn te volgen op Facebook

Techniek