7 tips voor het opbouwen van een lezerspubliek

Rijk worden van je boek, dat zou mooi zijn. Maar in de praktijk valt het lang niet altijd mee om (veel) boeken te verkopen. Dat is begrijpelijk als je kijkt naar de feiten: de totale boekenomzet daalt al jaren gestaag, terwijl het aanbod juist stijgt. Voor de marketing van je boek kun je niet alleen vertrouwen op je uitgeverij. Je zult ook zelf aan de slag moeten: bloggen, een fanpage maken op Facebook, twitteren, enzovoort. Het is niet gauw te veel. In dit tipartikel zeven tips voor het opbouwen van een lezerspubliek.

1. Regelmaat

Als je besluit om te gaan bloggen, houd dat dan vol. Of je het elke week doet of elke twee weken maakt niet zo veel uit. Maar voorkom dat je laatste post van een halfjaar eerder dateert.

2. Tijdloos

Zorg voor content op je website die over een jaar, of over twee jaar, ook nog moeiteloos gelezen kan worden. ‘Tien redenen waarom juli 2010 de beste maand ooit was’ is dus een minder handig idee. Kies je tijdloze titels, dan bespaar je jezelf een hoop update-tijd. Bovendien: (toekomstige) bezoekers vinden het fijn om ‘verse’ blogs te lezen.

3. Leer en entertain

Plaats interessante content waar je lezer iets van opsteekt. En dat niet alleen. Breng die ook op een boeiende manier en zorg dat de lezers bij je terug willen komen. In het verleden gebruikten schrijvers een cliffhanger aan het einde van hun boek, tegenwoordig kan dat al per hoofdstuk of zelfs per alinea.

4. Prikkelen

Heb je een sterke mening over een onderwerp en kun je die onderbouwen? Gebruiken! Een blog met de prikkelende titel ‘Ben je Vlaming? Zet deze 25 woorden niet in je boek!’ trekt meer aandacht dan ‘25 Vlaamse woorden die een Nederlandse redacteur verandert’. Twitter leent zich uitstekend voor een sterke uitspraak die naar je blog verwijst.

5. Gastblogs

Berichten plaatsen op je eigen site is natuurlijk goede promotie. Maar je bereikt een groter publiek als je ook op andere plekken blogt. Schrijf je bijvoorbeeld over financiën? Doe dan je verhaal op sites waar veel financieel adviseurs komen. Want wat is er nou effectiever dan hartje doelgroep je kennis etaleren, bij mensen die jou eerder nog niet kenden? Natuurlijk plaats je in de gastblogs links naar interessante stukken op jouw eigen site.

6. Reageer

Contact met je publiek is belangrijk. Plaatsen mensen een opmerking bij jouw blog? Zorg dan dat je daar binnen niet al te lange tijd op reageert. En plaats ook eens een reactie bij de blogs van anderen.
Wie heel actief is, merkt dat dit uit de hand kan lopen. Alleen al met Twitter kun je de hele dag bezig zijn. Merk je dat dit het geval is? Dan kan een wekelijks vragenuurtje voor je volgers uitkomst bieden. Zo handel je alle vragen snel en efficiënt af.

7. Geduld

Het lijkt aantrekkelijk om snel een aantal ‘likes’ op Facebook of volgers op Twitter te kopen. En het kan. Maar of het nut heeft? Weliswaar zien bezoekers aan het aantal volgers dat je goed bezig bent, maar feitelijk houd je jezelf voor de gek. Deze ‘nepvolgers’ zijn geen echte fans. Veel effectiever is het om volgers op een natuurlijke manier te verwerven. Want dan zijn zij echt geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.

Kennis delen, je expertstatus vergroten, links naar je site – alles is gericht op het opbouwen van naam bij een publiek dat jij nu nog niet kent. En dat jou nog niet kent.

Exciting, isn’t it?

Door: Jan Sinot

Jan Sinot is mede-eigenaar van BoekenBusiness. BoekenBusiness is een samenwerking van drie boekprofessionals. Ze zetten hun kennis in om ondernemers en professionals te helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Met blogs, webinars, masterclasses, coaching en professionele dienstverlening. Meer over BoekenBusiness vind je hier.

Uitgeven