Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
6 stappen om je personages te leren kennen
In het schrijfboek Personages, conflict, perspectief legt Frans Stüger haarfijn uit hoe je personages vindt en uitwerkt voor je verhalen. Een voorproefje.
Stap 1: Nodig je personage bij je thuis uit
Hoe gedraagt je personage zich als hij bij jou op bezoek zou komen? Hoe beweegt hij: soepel of houterig? Is hij lang, kort, dik, dun? Hoe vult hij de ruimte? Hoe praat hij: met een lage of hoge stem, traag of snel? Wat heeft hij tegen jou te zeggen? Waarom is hij bij jou? Nu hij hier is: wat valt je op?
Schrijf een paar scènes uit.
Stap 2: Neem je personage mee naar buiten
Schrijf een scène waarbij je personage ergens anders binnenkomt dan bij jou thuis - op een plek die je zelf bedenkt. Die ruimte kan horen bij het verhaal dat je nu aan het schrijven bent, maar kan ook een ‘oefenruimte’ zijn: een bar, een gemeentehuis, een stationsrestauratie, een aula.
Schrijf hoe je personage binnenkomt, wat hij zegt en doet, welke indruk hij maakt. Hoe reageert hij op mensenmenigtes, op lawaai, op grote of benauwde ruimtes? Hoe reageren de mensen op hem? Hoe onderscheidt hij zich van de anderen, van gewone mensen? Waaraan zou je hem herkennen te midden van de massa? Wat valt meteen op? Hoe valt hij op in deze ruimte? Wat doet de ruimte met hem?
Schrijf een paar scènes uit.
Stap 3: Ontmoet je personage ergens
Je zit in een openbare ruimte (zie de vorige stap): een bibliotheek, een restauratie, een café of een kerk. Ineens komt je personage binnen en stapt op je af. Hij wil je dringend spreken. Wat wil hij jou zeggen? Wat is zijn verhaal, waarom is hij hier? Waarom neemt hij jou in vertrouwen? Wat valt je op als hij praat? Hoe is zijn stem, wat voor woorden gebruikt hij?
Schrijf een paar scènes uit.
Stap 4: Ga de confrontatie met je personage aan
Ga verder vanuit de vorige ruimte. Tijdens het gesprek krijg je ruzie met je personage, er ontstaat een conflict. Waar zou deze woordenwisseling over kunnen gaan? Wat doet hem in razernij ontsteken? Hoe is zijn houding, zijn stem tijdens de ruzie? Hoe reageert hij op jouw woorden en argumenten? Helpt het als je rustig reageert? Wat gebeurt er als jij flink gaat schreeuwen? Gaat hij over op dreiging, op fysiek geweld, of is dat uitgesloten?
Schrijf een paar scènes uit.
Stap 5: Laat je personage naar een reünie gaan
Je personage gaat naar een reünie van zijn middelbare school. Heeft hij daar zin in, of juist niet? Als dit laatste het geval is: waarom gaat hij uiteindelijk toch? Met wie zou hij het liefst willen spreken? Wat gebeurt er als hij die persoon tegenkomt op de reünie? Wie zou hij het liefst willen ontlopen? Waarom? Hoe gedraagt hij zich in het algemeen op de reünie? Hoe zien mensen hem?
Schrijf een paar scènes uit.
Stap 6: Laat je personage een brief schrijven
Stel voor dat je personage een brief naar zijn vader of moeder schrijft. Een brief die alles zal uitleggen. Hij heeft nog maar een paar dagen te leven en wil schoon schip maken. Schrijf de brief. Schrijf aan één stuk door, aarzel niet. Schrijf met de stem en de wensen van je personage. Schrap in eerste instantie niets. Door steeds maar door te schrijven, boor je je intuïtie aan en leer je soms meer over je personage dan alles lijstjes en rationele overwegingen je kunnen leren.
Schrijf een paar scènes uit.
Meer tips van Frans Stüger? Bestel dan het boek Personages, conflict, perspectief in onze webshop.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!