Afbeelding

Boeken liggen open

Pexels

Zo beoordelen recensenten een debuut

Jaarlijks verschijnen er ontzettend veel Nederlandstalige debuten. Daarvan wordt slechts een fractie door de landelijke kranten en tijdschriften besproken. Schrijven Magazine vroeg toonaangevende recensenten naar hun visie op het fenomeen debuteren. Aan het woord komen Marja Pruis (Groene Amsterdammer), Sebastiaan Kort (NRC Handelsblad), Persis Bekkering (Volkskrant) en Theo Hakkert (Wegener-bladen en Tubantia).

Door Roman Helinski

Persis Bekkering is zevenentwintig jaar en freelance recensente voor de Volkskrant. De krant stuurt haar wekelijks een pakketje boeken toe waarin geregeld een debuut zit ingesloten. Debuten houden voor een freelance recensent een risico in, omdat ze wel moeten worden gelezen, maar de meeste zullen de krant nooit halen in de vorm van een recensie.

‘Een boek moet iets sensueels hebben’

Bekkering leest minstens honderd pagina’s voordat ze een boek afschrijft. Afgelopen jaar koos ze onder andere de romans van Bregje Hofstede en Jaap Robben uit om te bepreken. Welke criteria hanteert ze bij het bepalen of een debuut sterk is?  Bekkering: ‘Stijl. Een boek moet iets sensueels hebben, me verleiden. De taal moet passen bij het verhaal en liefst is het geheel natuurlijk origineel. Heeft de schrijver een eigen toon, durft hij zichzelf te laten zien?’

Meer weten over hoe recensenten debuten beoordelen? Nog even geduld, je vindt het hele artikel in het juninummer van Schrijven Magazine!

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee      Word abonnee

Meer over dit nummer  

Nog geen abonnee? Neem vóór dinsdag 26 mei, 16.00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Bron

www.schrijvenonline.org