Afbeelding

Foto Merlijn Doormernik

WvhS-workshop van Maarten Carbo over vijf valkuilen voor schrijvers

Week van het Schrijven Maarten CarboWat heb je nodig om een goed boek te maken? Als redacteur en uitgever ben ik zo ongeveer alles wat er hierbij fout kan gaan wel tegengekomen, maar vijf fouten kwamen erg vaak voor. Dat zijn in mijn ervaring de belangrijkste valkuilen voor beginnende schrijvers.

1. onvoldoende focus: ben je doelgericht bezig en waarom is dat zo belangrijk?
2. teveel zelfvertrouwen: zelfvertrouwen is onmisbaar maar kan ook een handicap zijn.
3. te weinig redactiekennis: wat is redactie eigenlijk en kun je je eigen tekst redigeren?
4. geen inzicht in de markt: aan wie ga je je verhaal verkopen?
5. concurrentie-analyse: ken je je vijanden wel?

In de workshop leg ik uit dat focus, doelgericht werken, essentieel is omdat die meespeelt tijdens het hele proces van schrijven en publiceren, bij elke keuze en beslissing. Bij de begeleiding van schrijvers merkte ik vaak dat problemen en onzekerheden ontstaan doordat focus ontbreekt. En omgekeerd kan de juiste focus schrijfproblemen voorkomen.

Het werk-gedeelte van de workshop is daarom een oefening in focussen. We gaan samen nieuwe flapteksten schrijven en beoordelen. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen, ook over andere onderwerpen. Verder hoop ik elke deelnemer individueel te spreken over zijn of haar boekproject, voorzover de tijd dat toelaat. Mijn boeken met tips over schrijven en (zelf) uitgeven zijn tijdens de workshop te koop.

Workshop zaterdag 12 september (12:00-12:50) Scheltema Amsterdam. *VOL*

Het complete programma van de workshop tijdens de Week van het Schrijven in Scheltema vind je hier.

Techniek