WK Nederlands Blufscrabble voor taalliefhebbers

WK Nederlands Blufscrabble voor taalliefhebbers Op 1 februari 2015 zal het WK Nederlands Blufscrabble plaatsvinden in Arnhem. Het WK Blufscrabble is het vervolg op het internationale toernooi Blufscrabble dat in 2011 in Amersfoort veel bekijks trok.  

Blufscrabble is een bordspel dat lijkt op het digitale woordspel Wordfeud. Een essentieel verschil is dat alle woorden die worden neergelegd fonkelnieuw moeten zijn. Elk woord moet door de speler overtuigend verklaard kunnen worden aan de medespelers. Zij bepalen vervolgens aan de hand van de uitleg hoeveel punten dit woord verdient. Een goede verstandhouding met de medespelers is dus van groot belang.

‘Zodra een woord in het woordenboek blijkt voor te komen wordt het afgekeurd,’ legt schrijfcoach Yoeke Nagel uit. ‘De bedoeling van Blufscrabble is taalverrijking en op sprankeling van de geest.’ Blufscrabbelaars zijn vaak grote taalliefhebbers. De winnaar van het WK zal worden gehuldigd met de Gouden Chimot die, elk toernooi wordt vervaardigd door een andere beeldend kunstenaar.

De oudste deelnemer aan het EK was 84, de jongste 18. Het EK Blufscrabble in 2011 werd gewonnen door filmmaakster en chimotiste Sanne Houwing uit Amsterdam, met het woord ‘Beenkeu’: biljartkeu voor mensen zonder armen. Het WK Blufscrabble is open voor deelname en publiek. Aanmelding gaat via de website.

Uitgeven