Wekelijkse schrijfopdracht #36

Wekelijkse schrijfopdracht #36Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door schrijfcoaches Joey Brown, Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt en Roos Waaijer.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Joey Brown, Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt en Roos Waaijer, die ieder feedback geven op de verhalen die geschreven zijn op basis van hun opdrachten. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 36e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Wekelijkse schrijfopdracht #36 – Roodkapje: een 5 minuten vervolg

Door Henny Fortuin

Doel:

1. Ontdek jouw sterke punten door andermans ogen

Bij deze opdracht hoor je hoe anderen naar jouw tekst kijken. Wat vinden anderen zo speciaal aan jouw manier van  schrijven, en dan liefst de manier van schrijven die jou het makkelijkst afgaat, dus gewoon schrijven zonder na te denken.

2. De mythe van het verhaal dat al duizend keer verteld is

Soms schrijf je een verhaal en dan zegt iemand: het lijkt op dat en dat verhaal. En dan? Dan helemaal niks. Elk verhaal is al duizend keer verteld. Geen enkel verhaal is helemaal origineel. Maak je daar dus niet druk om. In deze opdracht zul je zien dat zelfs het allerbekendste en meest vertelde verhaal iedere keer opnieuw anders verteld wordt en iedere keer opnieuw leest als een nieuw verhaal. Vergeet dus die poging origineel te zijn, maar schrijf jouw verhaal dat bij jou past en verras daarmee je lezer.

Werkwijze:

Wekelijkse schrijfopdracht #36Deze opdracht bestaat uit twee delen: een schrijversdeel en een lezersdeel. Maak eerst het schrijversdeel, ga niet verbeteren of veranderen, schrijf en plaats je kladversie op het forum. Lees dan pas de leesopdracht.

Deel 1: Schrijversdeel
In deze deelopdracht schrijf je een gedeelte van het Roodkapje verhaal.
Opdracht: Denk niet na, zet een timer op 5 minuten (bijvoorbeeld Online-Stopwatch.com)  en schrijf een vervolg op het onderstaande tekst.
Schrijf zoals je altijd schrijft, dus niet polijsten, niet verbeteren. Er zijn geen beperkingen, geen regels, alleen in de tijd is beperkt tot 5 minuten.

Roodkapje: Iedereen kent het verhaal van Roodkapje. Ze gaat op weg naar haar zieke grootmoeder in het bos. Aan haar arm een  mandje met wat brood, een fles wijn. Onderweg ziet ze bloemen tussen de bomen. Wat zal haar grootmoeder daar blij mee zijn.  Roodkapje besluit van het pad af te gaan en tussen de bomen de bloemen te plukken. Ongemerkt gaat ze steeds dieper het bos in. Dan hoort ze een geluid, vlak achter haar. Geschrokken draait ze zich om en ziet …

Deel 2: Lezersdeel
Lees de verhalen van de anderen op het forum. Je zult zien dat geen enkel verhaal precies hetzelfde is. Sommige verhalen zullen een variatie zijn op het sprookje, andere verhalen lijken overeen te stemmen met het oorspronkelijke verhaal, maar hebben toch weer een net iets andere zinsbouw, woordkeus, ritme, invalshoek. Geen enkele uitwerking zal precies hetzelfde zijn.
Opdracht: Lees andermans vervolg op het forum. Wat valt je op? Is het de zinsbouw, het gebruik van zintuigen, plotsignalen? Probeer minstens drie dingen op te noemen
Wanneer je meer van deze schrijver gelezen hebt, klopt dat dan met de andere teksten die je van hem of haar gelezen hebt? Is dit typerend voor deze schrijver?
Schrijf het op, want ook al denk jij dat je niets nieuws vertelt, voor de schrijver zelf is zijn eigen stijl niet altijd even duidelijk.

Wees positief, dit is een nieuwjaarscadeautje, dus alleen positieve opmerkingen.
En geniet ervan.

Publiceren en feedback

Wekelijkse schrijfopdracht #36Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

De schrijfcoaches

De opdrachten van de wekelijkse schrijfopdracht worden opgesteld door de volgende schrijfcoaches:

Bron

www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/wekelijkse-schrijfopdracht

Techniek