Afbeelding

Foto door Keke Keukelaar

VOORPRET: Schrijfles van Esther Gerritsen

Met ieder nieuw boek verrijkt Esther Gerritsen haar inzicht in het ambacht van schrijven. Wat heeft haar eigen oeuvre haar geleerd? Een schrijfcursus in vier lessen – 1: wanneer je schrijftechnieken inzet.

Door Maarten Dessing

Esther Gerritsen kent meer dan genoeg schrijftechnieken. Ze heeft op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) Dramaschrijven en literaire vorming gestudeerd. Ze heeft daarna enige tijd voor een tijdschrift schrijfboeken gerecenseerd. 'Dan leer je alle wetten zoals show, don’t tell wel kennen. Alle voorschriften over compositie en stijl. Alle trucjes om een vastgelopen tekst weer op gang te krijgen.'

Zij gebruikt haar schrijftechnieken als ze vastloopt of wanneer het haar niet duidelijk is waarover ze wil schrijven. ‘Ik kan dan ook analytisch naar mijn eigen tekst kijken om te bedenken waar en waarom de spanning uit de tekst verdwijnt.’ Tegelijk moeten alle technieken nooit leiden tot dogma’s. Maar soms moet je gewoon vertellen, alleen omdat je voelt dat je die ene passage wil vertellen. Het is als het uitmaken van je verkering. Je kunt tachtig redenen hebben om het niet te doen en het toch uitmaken omdat je voelt: ik wil het niet meer.

Benieuwd naar de hele schrijfles van Esther Gerritsen? Lees dan ons komende nummer!

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 21 november  16:00 u. van de introductieaanbieding óf geef een abonnement cadeau.

 Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek