Voor je getest: schrijverssoftware

Op papier de indeling van een roman uitwerken en dan aan de slag gaan met schrijven is er vaak al lang niet meer bij. Handige software als Scrivener, Ulysses of Aeon Timeline helpt de schrijver om niet te verdwalen in zijn eigen roman in wording. In het zomernummer van Schrijven Magazine lees je welke schrijverssoftware het beste bij jou past. Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Door John Hermse

Natuurlijk zijn er nog altijd schrijvers die het geraamte van hun roman in klad uitwerken en aan de muur van hun schrijfkamer hangen. ‘Maar ik heb niet zoveel muren waar ik papiertjes aan kan hangen,’ grapt schrijver Walter van den Berg. Hij neemt al tijden zijn toevlucht tot het programma Scrivener.

Scrivener: geen gedoe met afzonderlijke documenten

Scrivener is een tekstverwerker die heel veel kan, maar de crux is dat alle stukjes waarin de schrijver zijn roman hakt – of dat nu alinea’s, scènes of hoofdstukken zijn – in afzonderlijke documenten onder te brengen zijn die tegelijkertijd toch onderdeel zijn van één bestand: het manuscript. Dus geen gedoe meer met afzonderlijke documenten en versies die de schrijver alleen met de grootste moeite terug kan vinden in zijn computer. In Scrivener hangen aan al die documenten indexkaartjes waarop je heel kort kan beschrijven wat er in een scène of hoofdstuk gebeurt.

‘Als je dat goed bijhoudt, kun je in het overzicht van die indexkaartjes weliswaar niet het hele boek zien, maar wel het verloop van het verhaal,’ zegt Van den Berg. ‘Je kunt dan ook heel makkelijk met stukken schuiven.’

Het hele artikel lezen? Je vindt het in ons zinderende zomernummer dat omstreeks 3 juni verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau