Afbeelding

E.L. James in 2012. Beeld door rachelkramerbussel.com via Wikimedia.

Vijftig tinten grijs schrijfster is best verdienende auteur

E.L. James in 2012. Beeld door rachelkramerbussel.com via Wikimedia.Volgens het online magazine Forbes is E.L. James, de schrijfster achter het wereldwijde succes Vijftig tinten grijs, de best verdienende auteur op dit moment.

Forbes plaatst thrillerauteur Stephen King op de tiende plaats in de lijst van best verdienende auteurs met 20 miljoen dollar, nummer één E.L. James verdiende naar schatting 95 miljoen dollar. De tweede en derde plek op de lijst zijn voor Young Adult auteur James Patterson en voor Suzanne Collins, schrijver van The Hunger Games. Zij verdienden respectievelijk 91 miljoen en 55 miljoen dollar met hun boeken.

Forbes heeft de lijst opgesteld op basis van verkoopcijfers en informatie uit de boekenmarkt tussen juni 2012 en juni 2013. Volgens het magazine heeft de plotse stijging van E.L. James een reden. Veel andere auteurs op de lijst werken al jaren volgens een vaste formule. E.L. James wist de lezers te verrassen met iets nieuws.

‘Ik denk dat het de verrassing en de originaliteit zijn die tot de enorme verkoopsucces heeft geleid,”  aldus Michael Pietsch, topman bij Hachette Book Group, één van de grootste uitgeverijen ter wereld. ‘En dat voor een boek dat door 96 uitgevers is afgewezen - want mensen zijn op zoek naar wat vroeger werkte.’

Top 10 best verdienende auteurs

  1. E.L. James - $ 95 miljoen
  2. James Patterson - $ 91 miljoen
  3. Suzanne Collins - $ 55 miljoen
  4. Bill O'Reilly - $ 28 miljoen
  5. Danielle Steel - $ 26 miljoen
  6. Jeff Kinney - $ 24 miljoen
  7. Janet Evanovich - $ 24 miljoen
  8. Nora Roberts - $ 23 miljoen
  9. Dan Brown - $ 22 miljoen
  10. Stephen King - $ 20 miljoen

Bron

www.forbes.com/sites/jeffbercovici/2013/08/12/the-worlds-top-earning-authors-with-50-shades-e-l-james-debuts-at-no-1/