Uitgeverijen zien sterke daling in omzet

minder omzet bij uitgeverijenUitgeverijen van boeken, kranten en tijdschriften hebben in het vierde kwartaal van 2013 veel minder omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal in 2012. Ook over heel 2013 was de omzet lager in vergelijking met het jaar ervoor.

Meer uitgeverijen failliet

Dit blijkt vandaag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2013 waren er 71 faillissementen van uitgeverijen. Het jaar daarvoor was er sprake van ruim dertig faillissementen. De omzet van uitgeverijen daalde in het laatste kwartaal van 2013 met negen procent ten opzichte van eind 2012. De gehele jaaromzet was in 2013 zes procent minder dan die van 2012. Sinds het begin van de economische crisis eind 2008 hebben uitgeverijen ongeveer twintig procent minder omzet.

Oorzaken van de dalende omzet

Volgens het CBS geven consumenten tegenwoordig niet alleen minder geld uit, maar is ook de opkomst van e-boeken verantwoordelijk voor de dalende omzet. Daarnaast hebben  tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren te maken met dalende advertentie-inkomsten en zijn er ook steeds minder abonnees.

Ondernemers in de uitgeverbranche

Uit de Conjunctuurenquête van het CBS blijkt ook dat ondernemers in de uitgeversbranche negatief zijn over hoe de omzet zich zal ontwikkelen in het huidige kwartaal. Bijna twintig procent van de ondernemers verwacht dat de omzet nog verder zal dalen, en bijna zestig procent denkt minder personeel in te kunnen zetten.

  

Bron

www.nu.nl/boek/3718325/fors-minder-omzet-uitgeverijen.html

Uitgeven