Uitgeverijen benaderen

Sinds de eerste editie uit 1996 is het Handboek voor schrijvers dé vraagbaak voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. Maaike Molhuysen, schrijfcoach bij de Lettervrouw en auteur van de laatste paar edities van het Handboek, selecteerde speciaal voor Schrijven Online de beste tips uit haar boek. Deze keer: 5 tips voor het insturen van je manuscript.

Eindelijk, je roman, verhalenbundel of literaire non-fictieverhaal is klaar. Je grote droom is om te debuteren bij een reguliere uitgeverij. Maar hoe doe je dat, een uitgeverij benaderen?

1. De eerste vraag die je moet beantwoorden is: naar welke uitgeverij stuur je je manuscript op? Onderzoek met welke auteurs je als schrijver verwantschap voelt, en met welke boeken je manuscript overeenkomt als het gaat om bijvoorbeeld stijl of thematiek. Bij welke uitgeverij(en) zijn deze boeken verschenen? Dat zouden uitgeverijen kunnen zijn die belangstelling zouden kunnen hebben voor jouw manuscript.

2. De volgende vraag is: wat stuur je op? Je hele manuscript of een deel ervan? Kijk hiervoor allereerst op de website van de uitgeverij(en) die je wilt benaderen. Sommige uitgeverijen ontvangen graag je gehele manuscript, andere krijgen liever plusminus 50 pagina’s en een goede synopsis.

3. Besteed aandacht aan de opmaak van je manuscript. Volg hiervoor de aanwijzingen van de uitgeverijen op hun website. Zeggen die er niets over, kies dan voor een goed leesbaar lettertype (een 12-punts Times New Roman of Courier), ruime marges en een regelafstand van 1,5 of 2. Vul de regels rechts niet uit en breek woorden aan het eind van de regel niet af. Voeg een voorblad toe met daarop de titel van je verhaal, je naam en je contactgegevens, en vergeet niet je paginanummering aan te zetten.

4. Kijk op de website van de uitgeverij van je keuze of die je werk liever via e-mail ontvangt of per post. Bij de meeste uitgeverijen bestaat nog steeds een sterke voorkeur voor papier. Print je manuscript enkelzijdig op niet te dun wit papier. Stop je uitdraai niet in een map of ordner of iets dergelijks, maar gebruik hooguit een postelastiek of een grote paperclip om de pagina’s bij elkaar te houden.

5. Wil je je uitdraai terugkrijgen als je manuscript is afgewezen? Voeg dan voldoende retourporto toe.

Meer weten over uitgeverijen benaderen? Lees erover in het Handboek voor schrijvers, dat hier is te bestellen.

Techniek

Service