Afbeelding

Beeld: Pexels

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (5)

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (5)Tien weken lang zullen wij op woensdag een vrouwelijke Nobelprijswinnaar uitlichten. Allen uit de categorie Literatuur. Deze week: Elfriede Jelinek, winnaar van 2004.

Achtergrond

Elfriede Jelinek werd geboren in Mürzzuschlag, een kleine stad in Oostenrijk. Ze groeide op in Wenen, waar ze aan het conservatorium studeerde. Ook studeerde ze kunstgeschiedenis en theaterwetenschap. Jelenik schrijft voornamelijk romans en toneelstukken.

Structuur van het verhaal

In haar werk kaart Jelinek misstanden in de Oostenrijkse maatschappij aan, zowel in het openbare leven als in de privésfeer. Ze heeft een sarcastische, provocerende stijl die door haar tegenstanders als nestbevuiling wordt betiteld. Ook wordt haar werk godslasterend, vulgair en haatdragend genoemd. Tegelijkertijd ontvangt Jelinek veel lof om haar esthetisch mooie zinnen. Haar kunstige taalgebruik contrasteert daarom met haar obscene thematiek.

De prijs

In 2004 won Jelinek de Nobelprijs voor Literatuur, volgens het juryrapport was dit ‘voor haar muzikale stroom van stemmen en tegenstemmen in romans en toneelstukken, die met een buitengewoon taalbewuste gedrevenheid de absurditeit blootleggen van de clichés van de samenleving en hun onderwerpende kracht.’