Afbeelding

Beeld: Pexels

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (1)

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (1)Tien weken lang zullen wij op woensdag een vrouwelijke Nobelprijswinnaar uitlichten. Allen uit de categorie Literatuur. Deze week: Alice Munro, winnaar van 2009. 


Achtergrond

Alice Munro is een Canadese schrijver van korte verhalen, zij wordt beschouwd als één van ’s werelds grootste schrijvers van fictie.
Munro’s verhalen zijn meestal gesitueerd in kleine dorpen. Zelf groeide Munro op in Otario, als dochter van een boer en een lerares. Ze studeerde Engels en Journalistiek en oefende tijdens haar studie diverse baantjes uit zoals serveerster, tabakplukker en bibliotheekmedewerker.

Structuur van verhalen

In Munro’s verhalen worden haar dorpse personages vaak geconfronteerd met diepgewortelde gebruiken en tradities. Waar haar mannelijke personages vrij doorsnee zijn, zijn haar vrouwelijke personages juist complex.
Munro wordt gezien als revolutionair in haar verhaalstructuur. In haar korte verhalen springt zij vaak vooruit en achteruit in de tijd.

Prijs

In 2009 won Alice Munro de Nobelprijs voor de literatuur, waarbij zij genoemd werd als ‘meester van het moderne korte verhaal’. Zij is daarmee de enige die zowel Man Bookers International Prize én de Nobelprijs heeft gewonnen.
Ons literair tijdschrift Alice, dat een integraal onderdeel is van Schrijven Magazine, is naar deze schrijfster vernoemd. 

Door Lotte van den Elsen

Techniek