Stijl – Titel

Stijl – Titel De titel van je boek of verhaal bedenken is soms net zo dramatisch als de hele inhoud. Het is de kroon op het werk en het moet pakkend zijn. Want een goed boek met een slechte titel loopt vaak minder goed dan een slecht boek met een geweldige titel.

Titel

Titulus (eigenlijk etiket aan een boekrol). Benaming, opschrift van een geschrift of een deel daarvan (boek, toneelstuk, deel, hoofdstuk, gedicht, liedje, artikel). Ook bij andere media zijn titels gebruikelijk (film, video, grammofoonplaat, cd, tv-programma).

Functies

1 Identificerend of classificerend, bv. Neue Gedichte (R.M. Rilke)

2 Interpreterend, bv. Les fleurs du mal (C. Baudelaire)

3 Wervend, bv. Hoe word ik een beroemd schrijver? (I. Pfeijffer)

Types

1 Ondertitel: verklarend toevoegsel bij de titel, bv. een genreaanduiding (L. Couperus, Eline Vere. Een Haagsche roman)

2 Dubbele titel: aanduiding of naam en een beschrijving, bv. Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij van Multatuli

Het Groot Retorisch Woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee   Word abonnee 

Bron

www.schrijvenonline.org