Start to Write Now: opdracht #4

Voor alle jongeren die dit jaar mee willen gaan doen aan schrijfwedstrijd Write Now!, organiseert Schrijven Online een warmlooptraject die helpt bij de voorbereiding. 12 weken lang geeft een schrijfcoach je een uitdagende opdracht. Deze week: opdracht #4 van schrijfcoach Corrie Gramser

De opdracht

Sinds een bezoek aan het Tropenmuseum in Amsterdam gebruik ik de ‘vitrinekastmethode’ voor het schetsen van mijn personages. Bij de vaste tentoonstelling over het koloniaal verleden staan grote ronde vitrinekasten. In elke kast wordt met een levensechte pop het leven verbeeld van mensen die echt hebben bestaan. De spullen om hen heen geven een beeld van hun persoonlijke verhaal: de hoge koloniale bestuursambtenaar, de kunstenaar, de KNIL-soldaat, de ‘inlandse’ ambtenaar, de huisvrouw, de zendelinge en de plantagehouder. 

Schrijfopdracht: Neem één van je eigen personages die je in je tekst wilt gebruiken in gedachten. Zet deze persoon in een vitrinekast en maak een lijstje (max 25 items) van wat er allemaal te zien is. Hoe ziet je personage eruit en wat voor spullen heeft deze persoon allemaal om zich heen die kenmerkend zijn. 

 

Hoe werkt het?

De opdrachten vind je op het speciale Start to Write Now-themaforum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en plaats een topic met daarin jouw verhaal (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback van de schrijfcoach en andere deelnemers.
  • Je mag zelf natuurlijk ook feedback geven op andere deelnemers. Dit wordt erg gewaardeerd!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach 

Corrie Gramser: Via haar bedrijf Zinexprez biedt Corrie Gramser een scala aan workshops, schrijfwandelingen, Schrijfclub voor kinderen en een Schrijfcafé. Tevens kunnen er mensen in alle rust in de Stiltecoupé komen schrijven. Eind 2015 verscheen haar eerste roman, getiteld De man met de hoed. De verwachting is dat in 2017 haar 2e roman uit zal komen. Wil je meer weten over Corrie? Bezoek hier haar website.