Afbeelding

Koptelefoon om boeken

Sound On via Pexels

Stappenplan voor eigen podcast-hardware

Wil je een eigen podcast-set aanschaffen dan heb je een aantal praktische stappen te doorlopen.


Stap 1: ga je werken met een laptop of met specifieke podcast-mixer/recorder?

Dit is een fundamentele keuze. Een laptop-oplossing vraagt meer softwarematige kennis en kunde. Een hardware mixer/recorder is meer hands-on, maar duurder. Ook heb je meer bagage om mee te nemen.

Stap 2: welk type microfoon wil je gebruiken?

Een microfoon met ingebouwde computeraansluiting (usb-aansluiting) of eentje met een audioaansluiting? 
De eerste richten zich meer op het laptopgebruik, de tweede is zowel geschikt voor de laptop als voor de podcast-mixer/recorder. 
Het allerbelangrijkste is echter dat de geluidskwaliteit goed is. Een slechte geluidskwaliteit leidt af tijdens het luisteren naar de podcast.

Stap 3: De microfoonstandaard

Deze heb je in diverse vormen, van een statief tot een zwanenhals. Let op dat (bijvoorbeeld) het tikken op de tafel niet via de standaard doorklinkt in de microfoon. Dit is erg storend in een opname.

Stap 4: De hoofdtelefoon

Je hebt een “gesloten hoofdtelefoon” nodig, zodat het geluid niet gaat rondzingen via de hoofdtelefoon terug de microfoon in. 
De hoofdtelefoon moet voorzien zijn van een kabelaansluiting (bluetooth gaat dus niet) met een grote en kleine “jackplug”. Ook hier geldt dat de geluidskwaliteit belangrijk is. Als je de stem natuurgetrouw terug hoort in de hoofdtelefoon, resulteert dat in een betere opname.

Door Garro Wiersema