Start » Nieuws » Schrijfster DJ Connell: term 'Chicklit' denigrerend

Schrijfster DJ Connell: term 'Chicklit' denigrerend

5 Augustus 2010

Wie is DJ Connell? Een man, een vrouw? Doet het ertoe? In een blog op The Guardian laat Diane (inderdaad) Connell zien dat de sekse van de auteur er nog steeds toe doet bij uitgeverijen, boekhandelaren en lezers. Door zichzelf van de neutrale initialen 'DJ' te voorzien, wist de Engelse auteur van humoristische boeken zich een eigen publiek te verwerven. Van haar laatste boek, 'Julian Corkle is a Filthy Liar' werden honderdduizenden exemplaren verkocht.

"In de humoristische wereld werkt een vrouwennaam als een ziekte. Het stoot potentiële lezers af (vrouwen schrijven blijkbaar geen serieuze humoristische romans), en het stimuleert critici en boekverkopers om het boek met een rode pen door te wurmen en op de buitenkant het tenenkrommende woord "chicklit" te markeren.

Connell vindt het label 'Chicklit' denigrerend en afschuwelijk - niet alleen omdat het 't werk van vrouwen in een verdacht licht plaatst, maar ook omdat de term zelf zo afstotelijk is. "Wie noemt een vrouw nog een 'chick'? Zelfs op de Playboymansion van Hugh Heffner wordt het woord nooit meer gebruikt."

"De smerige waarheid is dat boeken die door mannen geschreven worden, nog altijd meer aandacht en respect genereren dan hetzelfde type boeken dat door vrouwen is geschreven - vooral als het om het humoristische genre gaat. Als je me niet gelooft, vraag iemand dan om de namen van drie humoristische schrijvers."

Bron: www.guardian.co.uk/books/booksblog/2010/aug/04/chick-lit-debate-dj-connell

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 27 maart 16.00 u. abonnee!

Word abonnee
In ieder nummer van Schrijven Magazine: schrijftips van Gouden Griffel-winnaar

In ieder nummer van Schrijven Magazine: schrijftips van Gouden Griffel-winnaar Mireille Geus!...

Word nu abonnee!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Mis Schrijven Magazine niet!

Mis het maartnummer van Schrijven Magazine niet, word vóór 27 maart 16.00 u. abonnee!...

Superaanbieding!