Afbeelding

Foto door dhr. M. Keetman

Schrijflessen van Stephan Enter #2

Schrijflessen van Stephan Enter #2Iedere roman of verhalenbundel die Stephan Enter schrijft wordt bejubeld door recensenten en genomineerd voor grote literaire prijzen.  Hoe doet hij dat? In Schrijven Magazine wijden we een schrijfcursus in 6 afleveringen aan de schrijfmethode van Stephan Enter. In het komende nummer: hoe wek je een milieu tot leven?

Door Maarten Dessing

Hoe gaat het eraan toe op een schermvereniging? Hoe staan conservatoriumstudenten in het leven? In een kort verhaal kan een schrijver zulke specifieke milieus nooit tot in detail oproepen. ‘De ruimte is te beperkt,’ zegt Stephan Enter. ‘Je zet wat scènes neer en dat is het. Als je het toch probeert, creëer je een waterhoofd. De lezer denkt dan snel: dit is een verhaal, terug bij de les.’

Dus toen Enter na zijn debuut begon aan de roman Lichtjaren wilde hij – zoals je ook ziet in werk van bijvoorbeeld Proust – de lezer in voor hem onbekende werelden meevoeren. Hoewel de liefdesgeschiedenis van Nils en Hella, die elkaar leren kennen op een schermvereniging, niet autobiografisch is, baseerde Enter zich wel degelijk op eigen ervaringen.

Meer lezen? Je vindt de volledige schrijfles in het komende nummer van Schrijven Magazine, dat omstreeks 2 oktober verschijnt.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Word abonnee!

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek