Schrijfcoach Geertje Couwenbergh over haar idool Natalie Goldberg

Schrijfcoach Geertje Couwenbergh over haar idool Natalie GoldbergIn het augustusnummer van Schrijven Magazine introduceren we de 3 beste schrijfcoaches ter wereld. Op Schrijven Online lees je alvast een aantal voorproeven. Als eerste portretteert schrijfcoach Geertje Couwenbergh haar idool Natalie Goldberg.

Shut up and keep writing

All you have to do is shut up and keep writing. Grote kans dat dit het antwoord is van schrijfleraar Natalie Goldberg op een willekeurige vraag. Of het nu gaat over het vinden van je toon, je thema of perspectief: in schrijven zitten alle antwoorden volgens Goldberg. Niet in praten erover, of in de theorie, of schrijfregels. Laat schrijven schrijven doen, is één van haar motto's. Denk niet na,  geen zorgen of je schrijven nou goed of slecht is. Blijf je hand bewegen.

Een van de meest gelezen boeken over schrijven

Dit advies is het fundament van de schrijftechniek die Goldberg voor het eerst in de jaren tachtig uitte in haar boek Writing down the Bones. Het werd een wereldwijde hit, en tot op de dag van vandaag is het een van de meest gelezen en gewaardeerde boeken over schrijven. Bones, zoals Goldberg het zelf noemt, werd vervolgd met nog elf andere boeken, waaronder een roman, twee autobiografieën, twee poëziebundels en een laatste boek over schrijven en schilderen - haar andere grote liefde.

Hybride van zen en literatuur

Goldberg's benadering van schrijven is ingegeven door haar liefde voor literatuur -Hemmingway, McCullers, Faulkner en Baldwin behoren tot een lange lijst van haar favorieten- en zen. Al meer dan dertig jaar is ze meditatiebeoefenaar. In 1978 ontmoette ze haar zenleraar Katagiri Roshi, naar eigen zeggen 'haar belangrijkste schrijfleraar'. Hij gaf haar drie instructies die eigenlijk bedoeld waren voor zitmeditatie, maar die ze sindsdien toepast voor schrijven en aan haar studenten doorgeeft.

Wil jij meer weten over Natalie Goldberg en haar schrijfmethode? En wil je profiteren van Natalie Godbergs 7 Gouden Schrijftips? Nog even geduld,  je leest er alles over in het augustusnummer van Schrijven Magazine.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 27 juli 16.00 u.een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek