Schrijf je vrij met Geertje Couwenbergh

Wanneer je begint met schrijven weet je nooit echt waar je uitkomt. Schrijven kan leiden tot meer schrijven, maar het leidt vrijwel altijd tot meer leven. Auteur en schrijfdocent Geertje Couwenbergh ging live tijdens de coronacrisis en ontdekte hoe onbegrensd schrijven is.


Twee weken nadat onze minister-president streng gezeten achter een bureau bekendmaakt dat het coronavirus zich onder ons bevindt, zit ik achter mijn laptop. Op het scherm wiebelt een collage van gezichten en huiselijke taferelen - een baby zit op schoot, iemand zoekt met de neus op het scherm naar de juiste knoppen en weer iemand anders drinkt iets uit een grote stomende mok. We zijn digitaal samengekomen voor een online schrijfdag. Ik raak onverwacht sentimenteel van het zien van al die bekende gezichten. We brachten eerder tijd door in een klooster in Huissen, in Frankrijk of Turkije, waar op de stiltedagen onze geschreven woorden de enige woorden waren die vielen. We weten van elkaars abortus, affaires, obsessies met tankstations, gedwongen opnames, voorliefde voor druilerig weer en verlangen om het oorlogsverleden van grootouders te verteren en beschrijven.

En nu zitten we niet samen zoals gepland voor een vijfdaagse retraite, maar zijn we vakjes voor elkaar op een scherm. Het is misschien niet ideaal; mijn internet klapt me er twee keer uit, een deelnemer kan de knop voor het geluid niet vinden en iemand klinkt als ze voorleest alsof ze praat terwijl ze op een stuk aluminiumfolie kauwt. En toch zijn we allemaal blij om samen te kunnen komen en te schrijven.

In het vervolg van dit artikel geeft Geertje geweldige schrijfoefeningen en wijze tips.Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 12 juni. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 29 mei 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau
 

Techniek