Rondkomen van je schrijfwerk

René Oskam besloot afgelopen jaar fulltime dichter te worden en kan nu van zijn schrijfwerk rondkomen. Hij vertelt erover in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij geven alvast een voorproefje van zijn verhaal.

Door Muriël Kleisterlee

In het najaar van 2016 besloot René Oskam (1987) zijn baan als marktonderzoeker op te zeggen en fulltime dichter te worden. Hij had toen al een paar jaar een Facebook-pagina waarop hij zijn gedichten publiceerde. ‘Het is een beetje een uit de hand gelopen grap. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.’ Oskams aantal volgers groeide snel, door vrienden van vrienden die zijn gedichten liketen en deelden. Oskam koos er bewust voor om het aantal nog verder te laten groeien voordat hij zijn eerste dichtbundel, Zwemles in een zee van tijd, uitgaf. ‘Je moet wel een afzetmarkt hebben.’ Zijn bundel verscheen 24 juli 2016, toen hij ongeveer tienduizend Facebook-volgers had. Daarna heeft hij ook betaald geadverteerd op Facebook. ‘Dat is een goedkope manier om gericht veel meer mensen te bereiken.’ Binnen vier weken was de eerste druk (500 stuks) uitverkocht.

Meer weten over hoe René Oskam rondkomt van zijn schrijfwerk? Je vindt zijn verhaal in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 27 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee    Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek