Afbeelding

Preview: Succes met eigen beheer door crowdfunding

Preview: Succes met eigen beheer door crowdfunding

Steeds meer auteurs kiezen voor uitgeven in eigen beheer, met succes. Hoe doen zij dat? Erik Vrij financierde met crowdfunding en sponsoring de Engelstalige uitgave van zijn eerder uitgegeven thriller. 

Door Muriël Kleisterlee 

‘Ik was in mijn studententijd managing editor van een juridisch tijdschrift en uitgever van een rechtenstudiegids bij een internationale studentenorganisatie’, zo verklaart Vrij zijn interesse in eigen beheer. ‘Door mijn inspirerende werk als jurist en een liefde voor publiceren, wilde ik eigen boeken schrijven; liefst thrillers in de zakelijke juridische hoek waar ik kennis van heb en waar weinig fictie in verschijnt. Ik heb tien jaar gewerkt aan Witte inkt, waarvan ik na zeven jaar voor de lol schrijven toch wel vond dat ik een serieuze poging moest doen om het uitgegeven te krijgen.

De Nederlandse editie (oplage: 3000) kreeg vier sterren op crimezone.nl (nu Hebban) en haalde de top 10 van opmerkelijkste thrillerdebuten. Vrij besloot een Engelse editie in eigen beheer uit te geven. ‘Voor bijna 6000 euro heb ik het professioneel laten vertalen. Ik heb een crowdfundingactie opgezet op kickstarter.com. In de drie weken dat het online stond, heeft het van de ruim 5500 andere fictiepublicatieprojecten doorlopend in de top 10 gestaan; enkele dagen zelfs op 1.

Wil jij alle tips betreft het uitgeven in eigen beheer door middel van crowdfunding? Lees dan het komende nummer van Schrijven Magazine dat op 4 augustus verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek